GÖREVDE YÜKSELME VE NORM KADRO

MÜTEFERRİK ÇAYDEĞİRMENİ BELEDİYESİ 4 EKİM 2006 ÇARŞAMBA

Soru

Çaydeğirmeni Belediyesinde başkatip olarak görev yapmaktayım. 15/10/1994 tarihinde zabıta memuru olarak göreve başladım. Daha sonra başkatip kadrosuna atandım. 1 yıl 6 ay askerlik borçlanmamı ödedim. Mevcut durumda askerlik dahil 13 yıl 5 ay hizmetim bulunmaktadır. 2 yıllık halkla ilişkiler mezunuyum.

Norm kadro çalışmaları sonucu başkatip kadroları norm kadro kütüğünde bulunmadığından donduruldu ve Belediyemize yazı işleri müdürü kadrosu tahsis edildi. Belediye Meclisimizin Ağustos ayı toplantısında norm kadro görüşülerek karara bağlandı ve yazı işleri müdürü kadrosu ihdas edildi. Mevcut durumda yazı işleri müdürü kadrosuna vekaleten bakmaktayım.

31/12/2005 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler ile Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5. maddesinde hizmet grupları belirlenmiş olup, bu gruplar yönetim hizmetleri, hukuk hizmetleri, araştırma ve planlama, bilgi işlem, sağlık hizmetleri ve idari hizmetlerdir. Ayrıca unvan değişikliğine tabi kadrolar belirlenmiştir.

Benim öğrenmek istediğim konu:

1- Yazı işleri müdürü kadrosuna atanmam için görevde yükselme sınavına katılıp başarılı olduktan sonra bu göreve asaleten atanabileceğim söylenmektedir. Yönetmeliğin ek madde-2’de başkatip ve yazı işleri müdürlüğü birbirlerinin alternatifi olarak belirtildiğine göre başkatip kadrosundan yazı işleri müdürü kadrosuna atanma görevde yükselme sayılır mı? Zaten birçok belediyede bulunan ve başkatip olarak görev yapan personel yazı işlerini yürütmektedir.

Yönetmeliğin 19. maddesinin (b) fıkrasında “gruplar arası görevde yükselme niteliğindeki geçişler ve alt gruptan üst gruplara geçişler görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabidir” denilmektedir. Başkatip kadrosundan yazı işleri müdürlüğü kadrosuna atanmak hizmet grupları olan yönetim hizmetleri, hukuk hizmetleri, sağlık hizmetleri vs. arasında bir geçiş olarak görülmemektedir. Aynı fıkrada “Ancak, kurumda ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında daha önce bulunulan görevler ile bu görevlerle aynı düzey görevlere, görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmadan atama yapılabilir.” hükmü uyarınca ek madde -2’de başkatip ve yazı işleri müdürlüğü birbirlerinin alternatifi olarak belirtildiğine göre ve başkatip olarak görev yapmam daha önce bulunulan görev olarak değerlendirilerek görevde yükselme sınavına katılmadan yazı işleri müdürü kadrosuna atanılması gerekmez mi?

Benim yazı işleri müdürlüğü kadrosuna atanmam için Yönetmeliğin 14. (B) maddesi ve 15 (A-1) fıkrasındaki şartlarım mevcuttur. Yönetmeliğin 14. maddesinde sınava girip başarılı olmak gibi herhangi bir ibare bulunmamaktadır. Başkatip görevinden yazı işleri müdürü kadrosuna atanmak için sınava girilmesi Yönetmeliğin hiçbir maddesinde bulunmamaktadır. Örneğin 18. maddede belirlenen unvan değişikliği suretiyle yapılacak atamalarda a,b,c,d,e,f ve g bentlerinin hepsinde yapılan unvan değişikliği sınavında başarılı olmak ibaresi geçtiği halde yazı işleri müdürlüğü kadrosuna atanmada böyle bir ibare bulunmamaktadır.

Yönetmeliğin 5. maddesinde hizmet grupları belirtilmiş ve görevde yükselme suretiyle atama yapılacak kadrolar aşağıdaki şekilde belirlenmiştir. (F) fıkrasında idari hizmetler grubu belirlenmiştir. (F) fıkrasının 2 nolu alt bendinde memur, şoför, sekreter vb. kadrolar yer almaktadır. Buna göre bu kadrolara atanacak memurların görevde yükselme sınavına katılması gerekirken KPSS sonucuna göre yapılan atamalar Yönetmelikle çelişmektedir. Çünkü görevde yükselme sınavına katılarak atama yapılması gerekirken direkt olarak atama yapılmaktadır. Olayın ikinci boyutu ise sekreter, şoför vs. görevde yükselme sınavına girip nereden nereye yükselecektir.

2- Belediyemizde fen memuru olarak görev yapan inşaat teknikleri 2 yıllık yüksekokul mezunu personelin tekniker kadrosu ihdas edilerek bu kadroya hiçbir sınava katılmadan atanabileceği belirtilmektedir. Görevde yükselme yönetmeliğinde ise unvan değişikliği sınavına tabi bir kadro olup sınava katılıp başarılı olduktan sonra bu kadroya atanabileceği belirtilmektedir. Fen memuru arkadaş norm kadro sonucu Belediye Meclisimizce oluşturulan tekniker kadrosuna unvan değişikliği sınavına katılmadan atanabilir mi?

3- 15/10/1994 tarihinde lise mezunu olarak 13/3 derece kademeden zabıta memuru kadrosuna atandım. 1995 yılında asaletim tasdik olduktan sonra askerlik hizmetinden 1 kademe aldım ve 6 ay kıdemli sayıldım. 28/04/1999 tarihinde başkatip kadrosuna atandım. 2001 yılında 6 yıllık sicilden 1 kademe aldım. 2005 yılında Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İktisat ve İdari Programlar Bölümü 2 yıllık halkla ilişkiler programını bitirdim. Mevcut durumda derece/ kademem ne olmalıdır. Ayrıca memuriyete başlamadan önce 1585 gün SSK primim bulunmaktadır. Emekli keseneğine esas derece kademem kaç olmalıdır.

İsmail ŞEN, Yazı İşleri Müdürü Vekili ÇAYDEĞİRMENİ BELEDİYESİ - DEVREK / ZONGULDAK

Cevap

1- İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler ile Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğinin ek 2. maddesinde de belirtildiği üzere; birbirinin alternatifi olan başkatibin yazı işleri müdürü kadrosuna, muhasebecinin hesap işleri müdürü kadrosuna atanabilmesi görevde yükselme eğitimine katılması ve sınavında başarılı olması halinde mümkündür. Yönetm...