PERSONEL GİDERİ

MÜTEFERRİK BÜYÜKDERE BELEDİYESİ 30 NİSAN 2007 PAZARTESİ

Soru

1- Biz nüfusu 2226 olan bir belediyeyiz. Personel almak istiyoruz, fakat 2006 yılı bütçe gelirimiz yeniden değerleme oranı ile birlikte 705.887,00 oluyor. Şimdi biz personel giderimizi 2006 yılında gerçekleşen kesin hesaptaki personel giderine göre mi? Yoksa, 2007 yılında personel alacağımız için personel alma tarihimiz itibari ile mi değerlendireceğiz? Yani personel alımına karar verildiği 2007 Nisan ve Mayıs ayı sonunda gerçekleşen değer üzerinden mi oranlanacak? Gelirimizi 2006 yılı kesin hesabına göre, personel giderimizi de 2007 Nisan veya Mayıs ayı sonu gerçekleşmesine göre mi değerlendireceğiz ?

2- Personel gideri brütmü, yoksa sadece ele geçen olarak mı hesaplanır? Başkan, meclis ve encümen üyelerine ödenenler de dahil edilecek mi? Edilecekse brütümü yoksa netimi alınacak?

3- 2006 yılında meclisin yol genişletmek için almış olduğu kamulaştırma kararına istinaden kamulaştırma yapacağız. Fakat kurulan komisyonun teklifini beğenmediler. Uzlaşma komisyonu da devreye girdi, yine Belediye ile kamulaştırılacak yerlerin sahipleri anlaşamadılar. Benim sormak istediğim, meclis üyeleri kamulaştırıp bedellerini hesaplarına yatıralım demektedirler, bu uygulama doğru olur mu? 2007 yılında yayınlanan Başbakanlık Tasarruf Genelgesine göre kamulaştırma (yol genişletmek için) yapabilir miyiz? Meclis üyeleri bedellerini hesaplarına yatıralım, yolu hemen genişletelim demektedirler. Şayet yerlerin sahipleri mahkemeye giderlerse ne gibi bir yol izlememiz gerekmektedir?

Ali ŞEREMET, MUHASEBECİ BÜYÜKDERE BELEDİYESİ - HAVRAN / BALIKESİR

Cevap

1) Yukarıda Bursa Harmancık Belediyesinin sorusuna verilen cevapta açıklandığı gibi hesabınızı bir önceki yıl gerçekleşen (tahsil edilen) bütçe gelirleri üzerinden, içinde bulunulan yıl için belirlenmiş olan yeniden değerleme oranı ile güncellemek suretiyle yapmalısınız. 2) Personel giderleri, bütçenin “01-Personel Giderleri” bölümüne konulan ödenek üzerinden hesaplanmalıdır; yani brüt rakamlar üzerinden. Bütçede 01-Personel Giderlerinin “01 – 5 Diğer Personel Giderleri” içerisinde belediye başk...