AVUKAT VEKALET ÜCRETİ DAĞITIMI

MÜTEFERRİK SARIOĞLAN BELEDİYESİ 13 AĞUSTOS 2020 PERŞEMBE

Soru

Belediyede sözleşmeli çalışan sadece bir tane avukat vardır. Hukuk İşleri Birimi yoktur. Adli, idari ve İcra davaları çok fazladır. Hepsini sözleşmeli Avukatımız takip etmektedir. Bu bir Avukat vekalet üc-retlerinin tamamını mı yani % 100 ünü mü yoksa yazınızda belirttiğiniz gibi % 55 ni mi alacaktır? Ödenecek vekalet ücretlerinin yıllık tutarları, avukatlar için (10.000) gösterge rakamının memur aylık-larına uygulanan çarpımı sonucu bulunacak aylık brüt tutarının 12 katını geçemeyecek mi?

Belediyede hukuk servisi yoktur. Alacakların takibine ilişkin işlemleri muhasebe birimi başlatmak-ta, takip etmekte (Avukatlık seviyeye) aşamasına kadar ki işlemleri muhasebe birimi yapmakta, bura-dan büro işlemlerini yapan personel manasında muhasebe personelleri vekalet ücretlerinden pay alabiliyor mu?

Usulden kaybedilen prosedürün yerine getirilememesinden dolayı kaybedilen davaların giderleri kusur sayılıp avukattan tahsil edilmesi gerekiyor mu?

Ahmet ÖZDEMİR, Muhasebe Yetkilisi Sarıoğlan Belediyesi - / KAYSERİ

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun 82. maddesinde; belediye lehine sonuçlanan dava ve icra takiple-ri nedeniyle hükme bağlanarak karşı taraftan tahsil olunan vekâlet ücretlerinin; avukatlara (49 uncu maddeye göre çalıştırılanlar dâhil) ve hukuk servisinde fiilen görev yapan memurlara dağıtımı hakkın-da 1389 sayılı Devlet Davalarını İntaç Eden Avukat ve Saireye Verilecek Ücreti Vekâlet Hakkında Ka-nun hükümlerinin kıyas yolu ile uygulanacağı hükme bağlanmış, 659 sayılı Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İ...