MECLİS BAŞKANLIK DİVANININ OLUŞUMU

BELEDİYE MECLİSİ GÖRDES BELEDİYESİ 21 ARALIK 2005 ÇARŞAMBA

Soru

İyi günler

5393 sayılı yasanın 19. maddesinde belirtilen başkanlık divanı seçimi ile ilgili tereddütleirmiz olmuştur.

Şöyle ki, 19. madde de seçim sonuçlarının ilanını takip eden 5. gün belediye başkanının başkanlığında belediye meclisinin toplanacağı,bu toplantıda üyeleri arasından Meclis 1. ve 2. başkan vekili ile en az 2 katip üyeyi ilk 2 yıl için görev yapmak üzere seçeceğini, 2 yıldan sonra seçilecek başkanlık divanının ise ilk yapılacak mahalli idareler seçimine kadar görev yapacağı yazılmıştır.

Biz son Başkanlık divanı seçimlerini 2004 yılının Haziran ayında yaptık.

Bu seçimi, 19. maddede belirtilen " ilk iki yıl" kapsamında mı değerlendireceğiz, yani seçimi 2006 yılı Haziran ayında mı yapacağız, ya da 2006 Ocak ayında başkanlık divanı seçimi yapabilirmiyiz.

Bu konuda önerilerinizi bekler, saygılar sunarım

FİKRET KESGİN, YAZI İŞL.MÜD. Gördes Belediyesi - GÖRDES / MANİSA

Cevap

5393 sayılı Kanunun 19. maddesinde;belediye meclisinin seçim sonuçlarının ilanını takip eden beşinci gün belediye başkanının başkanlığında kendiliğinden toplanacağı, meclisin bu toplantıda, üyeleri arasından, gizli oyla meclis birinci ve ikinci başkan vekili ile en az iki katip üyeyi ilk iki yıl için görev yapmak üzere seçeceği, ilk iki yıldan sonra seçilecek başkanlık divanının ise ilk yapılacak mahalli idareler seçimine kadar görev yapacağı hükme bağlanmıştır. Belediye Meclisi Çalışma Yönetmel...