TUTUKLANMA NEDENİYLE MECLİS TOPLANTISINA DEVAMSIZLIK

BELEDİYE MECLİSİ KOCAKÖY BELEDİYESİ 10 TEMMUZ 2019 ÇARŞAMBA

Soru

5393 sayılı Belediye Kanununun meclis üyeliğinin sona ermesi başlıklı 29 uncu maddesinde "meclis üyeliği, ölüm ve istifa durumunda kendiliğinden düştüğü, özürsüz veya izinsiz olarak arka arkaya üç birleşim günü veya bir yıl içinde yapılan toplantıların yarısına katılmayan üyenin üyeliğinin düşmesine, savunması alındıktan sonra üye tam sayısının salt çoğunluğuyla karar verilir. Belediye Meclis üyeliğine seçilme yeterliliğinin kaybedilmesi durumunda, valinin bildirmesi üzerine Danıştay tarafından üyeliğin düşürülmesine karar verilir. " denilmektedir. Ancak meclis üyesi tutuklandığında nasıl bir yol izleneceği konusunda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Meclis üyesinin tutuklanması durumunda izlenecek yolun, savunmasının hangi yollarla alınacağı konusunda ve meclis üyeliğini düşürme konusunda izlenecek yol nedir.

Celal HAZAR, Yazı İşleri Müdür V. Kocaköy Belediyesi - Kocaköy / DİYARBAKIR

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun 20 nci maddesinde, Belediye meclisi; her ayın ilk haftası, önceden kararlaştırdığı günde toplanır. Meclis, resmî tatile rastlayan günlerde çalışmasına ara verebilir. Belediye meclisi her yıl bir ay tatil kararı alabilir.Belediye başkanı, acil durumlarda lüzum görmesi halinde belediye meclisini bir yılda üç defadan fazla olmamak ve her toplantı bir birleşimi geçmemek üzere toplantıya çağırır denilmektedir.5393 sayılı Belediye Kanununun 45/2 nci maddesinde, “Ancak, b...