İTFAİYE TEŞKİLATI-GÖREVDE YÜKSELME-UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ

BELEDİYE TEŞKİLATI VE PERSONEL İSTİHDAMI MUSTAFAKEMALPAŞA BELEDİYESİ 27 EYLÜL 2010 PAZARTESİ

Soru

Ben itfaiye eri olarak görev yapmaktayım. Üç yıllık memurum ve itfaiyecilik meslek yüksekokulu mezunuyum.

1- Belediyede itfaiye memurları olmasına rağmen itfaiye çavuşluğuna kadrolu işçiler görevlendirildi ve halen sürdürmektedir. Hakkımızı nasıl arayabiliriz. Yasal olarak yapmamız gereken nedir?

2- Çalıştığım belediyede yıllardan beri itfaiyede görevlendirmeler Başkanlık oluru ile vekâleten yapılmaktadır. Uzun zamandan beri görevde yükselme sınavı açılmamaktadır. Mesela itfaiye çavuşu veya amiri asaleten atanmak için ne yapmamız gerekmektedir (Bile, bile görevde yükselme sınavı açılmamaktadır. Kanuni olarak nasıl bir yol izlemem lazım itfaiye okulu mezunu olmam herhangi bir ayrıcalık sağlar mı?)

3- İtfaiye eri olarak görev yapmakta iken (diploma unvanım, itfaiyecilik yangın güvenliği teknikeri) diploma unvanıma istinaden görevde yükselme sınavında başarılı olup tekniker olarak atandığımda, itfaiyedeki yükselme durumum ne olur (çavuş, amir, müdür olabilir miyim?) Bu konuda Belediye İtfaiye Yönetmeliğinde açıklayıcı bir husus yoktur. Okuldan mezun olurken itfaiye teknikeri olarak mezun yapıyorlar ama Belediye İtfaiye Yönetmeliğinde itfaiye teknikeri terimi bile geçmiyor. İtfaiye eri, çavuşu, amiri, müdürü geçmektedir. Bu konuda neler yapılabilir?

4- İtfaiyecilik Okulu mezunu olmama rağmen açıktan işletme fakültesini bitirirsem avantajlımıdır veya değil midir? Avantajlı ise faydaları nelerdir?

Şahin KARA, İtfaiye eri Mustafakemalpaşa Belediyesi - Mustafakemalpaşa / BURSA

Cevap

1- Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin eki standart cetveller ile belediyenizin itfaiye teşkilatı 1 müdür, 1 itfaiye amiri, 5 itfaiye çavuşu ve 30 adet de itfaiye eri olmak üzere toplam 37 kişiden oluşmaktadır. Eğer belediyenizde bu sayıda itfaiye personeli mevcut değil ise bu Yönetmeliğin 18 inci maddesi hükmü de dikkate alınarak bazı görevlerin belediye başkanınca yapılacak görevlendirmeye istinaden itfaiye personeli dı...