İMAR UYGULAMALARI

İMAR VE GECEKONDU SAFRANBOLU BELEDİYESİ 30 EYLÜL 2010 PERŞEMBE

Soru

1-İmar planında 4 kat müsaade edilen bir taşınmazın bodrum katında sadece kapıcı dairesi düzenlenmesi halinde asansör şartı aranır mı?

2-Zemin katında özel depo, üst katlar konut olarak projelendirilerek yapı kullanma izin belgesi almış bir binada kat irtifakına geçilmiş ancak kat mülkiyeti kurulmamıştır. Bu taşınmazın özel depo olan bağımsız bölümü cins değişikliği yapılarak ilave bir alan oluşturmaksızın konut kullanımlı olarak ruhsatlandırılabilir mi? Ancak, ruhsat aldığı dönemdeki imar planları değişmiştir. Talep yürürlükteki imar planı hükümlerine göre mi değerlendirilmeli, yoksa özel depo alanında hiçbir değişiklik olmadığından müktesep hak kabul edilerek sadece cins değişikliği için projeler kabul edilebilir mi?

Başak DÖKMECİ, Mimar SAFRANBOLU BELEDİYESİ - SAFRANBOLU / KARABÜK

Cevap

1-Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 45’inci maddesinin birinci fıkrasına göre; “Zemin kotundan itibaren kat adedi 4’den fazla olan yapılar ile bodrumda iskan edilen katlarla birlikte 5 ve daha fazla katlı yapılarda bodrumdan başlayan ve giriş dahil tüm katlara hizmet veren asansör yapılması zorunludur.” Aynı maddenin dördüncü fıkrasına göre; “Kullanılabilir katlar alanı 800 m2’den ve kat adedi 1’den fazla olan umumi binalarda en az bir adet asansör yapılması zorunludur. Ayrıca, kat alanı 80...