CİNS DEĞİŞİKLİĞİ

İMAR VE GECEKONDU YOKUŞDİBİ BELEDİYESİ 27 EKİM 2009 SALI

Soru

Belediyemiz sınırları içerisinde yeni kadastro gören mahallelerimizde, kadastro çalışmaları sırasında araziler krokilendirilmiş, tapuya tescil edilmiş lakin üzerinde bulunan yapıların (ev, kagir bina, ahır, samanlık vb.) krokilendirilmesi ve tapuya tescili unutulmuştur. Söz konusu kadastro ölçümleri bitmiş askı süreleri geçmiştir.

Unutulan yapıların kayda alınması için Kadastro Müdürlüğü cins değişikliği yazısı istemektedir. Ancak belediye mevzuatına göre cins değişikliği verilebilmesi için, yapı ruhsatı veya yapı kullanma izin belgelerinin olması gerekmektedir. Bu yapılar 1957 yılından sonra yapılan yapılar olup, emlak beyanları ve numaratajı olan yapılardır. Gerek mevzuat gerekse diğer etkenlerden dolayı ruhsat verilme şansı yoktur.

Kadastrodan önce olduğu tespit edilen ama kadastro ölçümlerinde unutulan bu yapılar için belediyemiz Kadastro Müdürlüğü’ne cins değişikliğinin yapılması şeklinde yazı yolladığı takdirde Kadastro Müdürlüğü’nce cins değişikliği yapılabilir mi?

ilkay ACAR, FEN MEMURU YOKUŞDİBİ BELEDİYESİ - KABADÜZ / ORDU

Cevap

3402 sayılı Kadastro Kanunu’nun 41’inci maddesinde Kadastro Müdürlüklerinin re’sen düzeltme yetkisi düzenlenmiş olup bu maddenin uygulanmasında, Kanun’un 12 nci maddesinde belirtilen hak düşürücü süre aranmaz.Kadastro Sırasında veya Sonrasında Yapılan İşlemlerle Geometrik Durumları Kesinleşmiş Olan Taşınmazlarda Ölçü, Sınırlandırma, Tersimat ve Hesaplamalardan Doğan Hataların Düzeltilmesine İlişkin Yönetmelikte de hataların düzeltilmesine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Tapu ve Kadastro Genel ...