MESAFE ÖLÇME YETKİSİ

İŞYERİ AÇMA SEBEN BELEDİYESİ 11 EKİM 2010 PAZARTESİ

Soru

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 34 üncü maddesi gereğince, belediye hudutları dahilinde açılacak umuma açık yerler ile açık alkollü içki satılan işyerlerin açılmasına izin verilirken mesafe ölçümü, yetkili idare olarak belediyemiz tarafından yapılmaktadır. Mezkûr Yönetmeliğin 4 üncü maddesine göre de yetkili idare Seben Belediyesidir.

Umuma Açık Yerler ve İçkili Yerler ile Resmi veya Özel Öğretim Kurumları Arasındaki Uzaklıkların Belirlenmesine Dair Yönetmeliğin Uzaklığı Ölçme Yetkisi başlıklı 7 nci maddesinde, “Umuma Açık yerler ile içkili yerlerin açılmasına izin verilirken o yerin en az 100 metre civarında okul bulunup bulunmadığı ve özel eğitime muhtaç bireylerin devam ettikleri öğretim kurumları ile okulların dışındaki diğer özel öğretim kurumlarının aynı binada bulunup bulunmadığının tespiti, mahallî kolluk kuvvetince yapılır." denilmektedir.

Mesafe ölçümü, mezkûr yönetmelikler gözönüne alınarak, yetkili idare belediye tarafından mı yoksa, mahallî kolluk kuvveti tarafından mı yapılacaktır?

Turan YILMAZ, Yazı İşleri Müdürü Seben Belediyesi - SEBEN / BOLU

Cevap

Umuma Açık Yerler ve İçkili Yerler İle Resmî veya Özel Öğretim Kurumları Arasındaki Uzaklıkların Belirlenmesine Dair Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrası, sorunuzda belirttiğiniz şekilde ifade edilmiştir. Diğer yandan, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 31 inci maddesine göre, tespit edilen içkili yer bölgesi, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediye meclisi, bu sınırlar dışında il genel meclisi tarafından karar şeklinde tutanağa geçirilir ve karara ad...