İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞTIRMA RUHSATI İÇİN TİCARET SİCİLİ KAYDI OLANDAN USTALIK BELGESİ İSTENİR Mİ?

İŞYERİ AÇMA İNECE BELEDİYESİ 28 NİSAN 2015 SALI

Soru

6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 21. maddesiyle 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununun 68. maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi “Sicil ve oda tarafından, esnaf ve sanatkârlardan kayıt sırasında 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda öngörülen ustalık belgesi veya muadili belgeler istenmez.” şeklinde değiştirilmiştir.

Kanuna göre işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı için istenen evraklarda ticaret sicili kaydı olanlardan ustalık belgesi istenmiyordu. Bununla birlikte yeni Kanun kapsamında esnaf odalarına kayıt olanlardan ustalık belgesi istenecek midir?

Özgür BAŞOĞUL, İşçi İnece Belediyesi - Merkez / KIRKLARELİ

Cevap

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 30. maddesinde “Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilir. Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açılışında, esnaf ve sanatkârlar ile tacirlerin kendilerinden veya işyerinde her bir meslek dalında çalıştırdıkları en az birer çalışanından ustalık belgesi ya da en az ön lisans diploması istemek zorundadır. Bu işyerlerind...