BİRLİĞİN VERGİ BORÇLARININ ÜYE BELEDİYELERİN İLLER BANKASI PAYLARINDAN KESİLMESİ VE MUHASEBE KAYDI

BÜTÇE VE MUHASEBE BELDİBİ BELEDİYESİ 12 MART 2010 CUMA

Soru

1- Üyesi bulunduğumuz birliğe ait vergi borçlarından ötürü, her ay İller Bankası paylarımızdan vergi kesintisi yapılmaktadır. Kısacası birliğin borcu bizim belediyenin İller Bankası payından mahsup edilmektedir. Bunun bir örnek ile muhasebe kaydını gösterebilir misiniz? Aynı zamanda bu borç bir yıl içerisinde bitmeyen bir rakamdır.

2- Birlik adına kesilen vergi borcu daha sonra birlik tarafından bize ödeme yapılırsa muhasebe kaydı nasıl yapılmalıdır? 800 ve 805 hesapları tekrar çalıştırılmalı mıdır? Cevap örnekli şekilde olursa seviniriz.

Ramazan KOYUNCU, Muhasebe Yetkilisi Beldibi Belediyesi - Marmaris / MUĞLA

Cevap

Bahsettiğiniz kesintilerin daha sonra birlik bütçesinden geri ödenmesi söz konusu ise (ki böyle olmalıdır), bu durumda kesintilerin borç verme şeklinde nitelendirilmesi gerekir. Yapılacak muhasebe kaydını örneklendirerek vermeye çalışalım. Örnek: bu ay İller Bankasından sizin belediye adına Genel Bütçe vergi gelirleri payı olarak 2.000.TL tahakkuk ettirildiği, bu tutardan 100.TL birliğin vergi borcuna mahsuben kesildiği, kalan tutarın belediyenizin cari hesabına aktarıldığını varsayalım; yapılac...