KAMU ZARARLARINA AİT SAYIŞTAY TEMYİZ KURULU TAZMİN KARARLARINI UYGULAMAMANIN SONUÇ VE SORUMLULUĞU

MEMURLARIN MALİ HAKLARI VE SOSYAL YARDIMLAR MALKARA BELEDİYESİ 19 MART 2010 CUMA

Soru

Belediyemiz ile memurların bağlı bulundukları sendika arasında şu ana dek sözleşme imzalanmamış, ilaveten herhangi bir ödeme yapılmamıştır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamı içinde bulunan memurların mevcut hükümler çerçevesinde toplu iş sözleşmeleri ile ek yarar sağlamanın mümkün olmadığı bilinmektedir. Ancak diğer Belediyelerin birçoğunun bu tür ödemeler yapması personelden talepleri arttırmaktadır. Bütün Belediyeler ödüyor hiçbir şey olmuyor düşüncesi yaygındır.

Harcama yetkilileri mevzuata daha çok hakim olmasına rağmen, Sayıştay denetimi sonunda sosyal denge adı altında ödenen miktarların kamu zararı oluşturmasına karşın hiçbir Belediyenin bu paraları tahsil etmediğini, alanların yanına kar kaldığını sonuçta hiçbir işlem olmadığını söylemektedirler.

Muhasebe yetkilisi olarak tarafıma Sayıştay denetimi sonunda kamu zararlarına ait Sayıştay Temyiz Kurulunun tazmin kararlarını uygulamamanın sonuç ve sorumluluğu hakkında bilgi verilmesini arz ederim.

HATİCE RENDAN, Mali Hizmetler Müdürü Malkara Belediyesi - MALKARA / TEKİRDAĞ

Cevap

Sayıştay dairelerince verilen ilamlar Sayıştay Temyiz Kurulunda temyiz olunur. Bu kurulca verilen kararlar kesindir. Sayıştay ilamlarının ne şekilde yerine getirileceği 832 sayılı Kanunun 64 ve 45 inci maddelerinde düzenlenmiştir. Kanunun 45’inci maddesine göre; sorumlularca; gelir, gider, mal ve kıymetlerden mevzuata uygun olarak tahakkuk ettirilmediği, alınmadığı, harcanmadığı, verilmediği, saklanmadığı veya idare edilmediği Sayıştay’ca kesin hükme bağlananların, sorumlular tarafından keyfiyet...