BELEDİYE BAŞKAN VEKİLİNİN YETKİLERİ

BELEDİYE BAŞKANLARI SÖKE BELEDİYESİ 25 MAYIS 2022 ÇARŞAMBA

Soru

5393 sayılı Kanunun 40. maddesinde; “Belediye başkanı izin, hastalık veya başka bir sebeple görev başında bulunmadığı hâllerde, bu süre içinde kendisine vekâlet etmek üzere, belediye meclisi üyeleri arasından birini başkan vekili olarak görevlendirir.

Başkan vekili, başkanın yetkilerine sahiptir.

Başkan vekiline, görev süresince başkana ödenen aylık brüt ödeneğin gün hesabı üzerinden ödenek verilir." denmektedir.

Ayrıca; aynı Kanunun 38. maddesi belediye başkanının görev ve yetkileri kısmında (p) kanunlarla belediyeye verilen ve belediye meclisi veya belediye encümeni kararını gerektirmeyen görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak denmekte olup, Belediye Başkanının vekalet yazısı bıraktığı meclis üyesi o gün belediyede hazırlanan ve meclis/encümen kararı gerektirmeyen evraklara/yazılara (personel, ihale, ruhsat, idari ve/veya mali evraklara) imza yetkisi bulunmakta mıdır?

Serkan ABACI, İnşaat Mühendisi Söke Belediyesi - Söke / AYDIN

Cevap

Sorunuzda da belirttiğiniz üzere; 5393 sayılı Belediye Kanunun 40. maddesinde; belediye başkanının izin, hastalık veya başka bir sebeple görevi başında bulunmadığı hâllerde, bu süre içinde kendisine vekâlet etmek üzere, belediye meclisi üyeleri arasından birini başkan vekili olarak görevlendireceği, Başkan vekilinin, başkanın yetkilerine sahip olduğu, Başkan vekiline, görev süresince başkana ödenen aylık brüt ödeneğin gün hesabı üzerinden ödenek verileceği, Hükmü bulunmaktadır. Bu hüküm uyarınca...