EMEKLİ SANDIĞI KESİNTİSİ

BELEDİYE BAŞKANLARI MAHMUTLAR BELEDİYESİ 6 MART 2008 PERŞEMBE

Soru

Ben belde belediyesinin muhasebe hizmetlerine vekâleten bakıyorum. Belde başkanı (geçmiş dönem) T.C.Emekli Sandığına bağlı olup kurum karşılık primleri tahakkuk ettirilmiş ve emanet hesabına alınmıştır. % 16 kişi karşılığı tahakkuk etmemiş dolayısıyla emanet hesaplara alınmamıştır. Belde belediye başkanı (geçmiş dönem) kendi döneminde görevli bulunduğu zamanda emekli keseneklerini (T.C.Emekli Sandığı) ödememiş veya ödettirmemiştir. Başkanlıktan ayrıldıktan sonra emekli olabilmek için döneminde ödettirmediği emekli keseneklerini kendisi emekli sandığına ödemiş ve emekli olmuştur.

Şimdi ise belediyeye dilekçe ile başvuruda bulunarak kendisinin ödediği keseneklerin (%16 ve %20 karşılıkları) tarafına ödenmesini istemektedir.

Belediyenin bu şekilde kişiye ödeme yapması uygun mudur? Zamanında ödenmeyen keseneklerin gecikme zamlarından dolayı belediyeyi zarara uğratmış olmuyor mu? Kişiye ödeme yapılacaksa %16 veya %20 karşılık tutarlarından hangisi ödenir? Kişinin Emekli Sandığına ödeme yapması belediyenin borcunun ödendiği anlamına gelir mi? Resmi kurum adına yapılan tahsilâtın, ilgili resmi kuruma ödenmesi gerekmez mi? Kişiye ödeme yapılması ne derecede doğrudur? Ve neye dayanarak ödeme yapılır? Bu şekilde yapılacak veya yapılamayacak ödemenin yasal dayanağı var mıdır?

Sebahattin EFE, Mali Hizm.Md.V. Mahmutlar Belediyesi - DEMİRCİ / MANİSA

Cevap

5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 14 üncü maddesinin (a) fıkrasında belirtilen iştirakçilerden her ay kesilecek % 16 emeklilik kesenekleri ve (d) fıkrasında belirtilen % 20 kurum karşılıkları Sandığın gelirleri arasında sayılmış, aynı Kanunun 17 nci maddesinde de kurumlar Sandık gelirlerinden yukarıdaki fıkrada yazılı kesenek ve karşılıkları ödeneğin ödeme gününü takip eden günden başlamak üzere 7 gün içinde Sandığa veya Sandık adına postaya veya bankaya yatırmaya mecbur o...