İKİNCİ EL OTO GALERİLERİ, HAFTA TATİLİ RUHSATI VE HARCI

İŞYERİ AÇMA KIRKLARELİ BELEDİYESİ 16 OCAK 2011 PAZAR

Soru

1-İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 19.11.2008 tarihli ve 2008/71 sayılı Genelgesine istinaden ilimizde faaliyette bulunan 11 adet ikinci el oto galerisi işyeri mülkiyeti Belediyemize ait yerleşim alanı dışındaki dükkanlara 2009 yılında taşındı. Ancak zaman içerisinde ikinci el oto satışı yapan işyeri sahiplerinden sanayi sitesi içerisinde işyeri açma talebinde bulunanlar mevcut. İkinci el oto satışı ile ilgili sanayi sitesi içindeki işyerlerine işyeri açma ruhsatı vermek mümkün müdür?

2- 394 sayılı Hafta Tatili Kanununa istinaden tatil günlerinde ve pazar günleri çalışmak isteyen işyerlerine müracaatları üzerine belediye meclisi tarafından belirlenen harçları yatırdıktan sonra Hafta Tatili Ruhsatı düzenlenerek verilmektedir. Ancak bu yıl Ankara Kahveciler Federasyonunun Danıştay’dan 394 sayılı Kanundan muaf oldukları ve özellikle Kahvehanelerin hafta tatili ruhsatı alma zorunluluğunun ortadan kalktığı yönünde yazılı olmasa da sözlü söylemler tarafımıza iletilmektedir. Konu ile ilgili Başkanlığımıza gelen resmi yazı bulunmadığından müracaat sahiplerine ruhsat vermeye devam ediyoruz. Konu ile ilgili son durum hakkında bilgi verebilir misiniz?

Mehmet TARLACI, Zabıta Müdürü KIRKLARELİ BELEDİYESİ - MERKEZ / KIRKLARELİ

Cevap

1- 5393 sayılı Belediye Kanununun 15 inci maddesinin 1. fıkrasının (o) bendine göre, gayrisıhhî işyerlerini, eğlence yerlerini, halk sağlığına ve çevreye etkisi olan diğer işyerlerini kentin belirli yerlerinde toplamak, belediyenin yetki ve imtiyazları arasında yer almıştır.19.11.2008 tarihli anılan Genelgenin ilgili hükümlerinde; Öncelikle büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yüz binden fazla olan ilçe belediyelerinin ikinci el oto galerilerini 2009 yılı Mayıs ayının sonuna kadar ...