İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARINDA İDARE – YÜKLENİCİ SORUMLULUĞU

İŞ MEVZUATI VE İŞÇİLERE YAPILAN ÖDEMELER MUDURNU BELEDİYESİ 18 EKİM 2011 SALI

Soru

Belediyemizde çalışan işçilerimiz var. Bu işçilerden biri 2006 yılında belediyemize hizmet alımı yoluyla giriş yaptı. 2006 yılından 14.10.2011 tarihine kadar belediyemizde 4 defa 5 ay 29 gün olarak mevsimlik işçi olarak çalıştı. Mevsimlik işçi olarak toplamda 1 yıl 10 ay 23 gün, yüklenici işçisi olarak ise toplamda 3 yıl 1 ay 27 gün hizmeti var. 14.10.2011 tarihinde kendi isteğiyle işten ayrıldı. Her altı ayda bir bu işçinin giriş-çıkışı yapıldı. En son 29.06.2011 tarihinde mevsimlik işçi olarak çalışırken çıkışı yapıldı. Bu tarihten 14.10.2011 tarihine kadar yüklenici işçisi olarak çalışıyordu.

1-Bu işçi mevsimlik işçi olarak çalıştığı süreler için kıdem tazminatına hak kazanır mı?

2-Yüklenici işçisi olarak kıdem tazminatına hak kazanır mı?

3-Bu süreler için tazminat ödersek ne gibi sorumluluk doğabilir?

Yargıtay kararlarına ve 4857 sayılı kanununun 2. maddesine göre alt işverenle beraber asıl işverende sorumlu tutuluyor. Yine Yargıtay kararlarında mevsimlik işlerde kıdem tazminatı çalışılan süreler toplanarak bulunur diyor.

Bu işçiye mevsimlik çalıştığı ve yüklenici işçisi olarak çalıştığı sürelerin tazminatını ödeyebilir miyiz?

Bilal GÜLER, Muhasebeci Mudurnu Belediyesi - MUDURNU / BOLU

Cevap

Kıdem tazminatı hesabında işçinin aynı işverene bağlı olarak, değişik zamanlarda da olsa çalıştığı sürelerin toplamı dikkate alınmalıdır. Bahsettiğiniz Yargıtay kararı da bu yöndedir. Kıdem tazminatına hak kazanmada işçinin geçici veya sürekli olmasının önemi yoktur; önemli olan kıdem tazminatını hak edecek toplam sürenin çalışılmış olmasıdır.Diğer taraftan, işçinin yükleniciye bağlı olarak çalıştığı sürelere ilişkin kıdem tazminatı ve diğer hakları yönünden muhatabı ilgili yüklenici/yüklenicile...