ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ

TAHAKKUK VE TAHSİLAT İŞLEMLERİ KAVAKLIDERE BELEDİYESİ 27 ARALIK 2011 SALI

Soru

a- Belediyemizce alınmakta olan Çevre Temizlik Vergisi ilgili olarak, mücavir alanı içinde bulunan her türlü işyeri, depo vb. gibi hiç bir şekilde kullanılmayan binalar, Çevre Temizlik Vergisine tabi midir?

b- 3000 nüfuslu yeşil, beyaz ve kırmızı (orman, mermer ve bakır) ın buluştuğu şirin ilçemiz olan Kavaklıdere sanayi bölgemizde işyeri sahiplerimiz kendi atıklarını kendileri temizledikleri için Çevre Temizlik Vergisini ödemek istemediklerini belirtiyorlar. Belediye olarak anılan işyerlerinden de Çevre Temizlik Vergisi alabilir miyiz?

Mustafa ŞENOL, VHKİ Kavaklıdere Belediyesi - KAVAKLIDERE / MUĞLA

Cevap

a) Belediye Gelirleri Kanununun Mükerrer 44. maddesinin 3. fıkrasında; “Verginin mükellefi, binaları kullananlardır. Mükellefiyet binanın kullanımı ile başlar.” hükmüne yer verilmiştir.10 Ocak 2004 tarih ve 25342 sayılı Resmi Gazete yayınlanan Maliye Bakanlığının Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği (Seri No:30) ne göre, “Boş bulunan, dolayısıyla hiçbir şekilde kullanılmayan binalar, 01.01.2004 tarihinden itibaren çevre temizlik vergisine tabi tutulmayacaktır” hükmüne uygun olarak boş tutulan...