EMLAK VERGİSİNDE BİNA SINIFLARININ TESPİTİ VE EMLAK VERGİSİNDE BİNA SINIFININ VERGİ DÖNEMİ İÇİN BELEDİYECE DEĞİŞTİRİLMESİ

TAHAKKUK VE TAHSİLAT İŞLEMLERİ YENİMAHALLE 24 MAYIS 2012 PERŞEMBE

Soru

1) Yapı kullanma izin belgesi düzenleme tarihinden bu yana apartmanda hiçbir değişiklik olmadığına, yani binanın yapılış tarzı, işçiliği, çeşitli kısımlarında kullanılan malzemenin cinsi, kalitesi ve benzeri hususlarda hiçbir farklılık ve ilave bulunmadığına göre, 4-5 bilirkişi mühendisin imza ettiği yapı kullanma izin belgesinde yazılı olan inşaat sınıfına, dolayısıyla yapı kullanma izin belgesine Belediyece itibar edilmeyerek ayrı sınıf değerleri üzerinden yapılarak tarh ve tahakkuk ettirilebilirmi?

2) Belediyelerin, hiçbir teknik elemanın incelemesine, belirlemesine ve somut verilere dayalı belge düzenlenmeden em-lak vergi değerini yükseltmek amacıyla sınıf değiştirebilir mi?

3) Belediyeler, vergi değerini arttırmak amacıyla, teknik elemanlarca belirlenerek Yapı Kullanma İzin Belgesi’nde belirtilmiş olan yapı sınıfını, istedikleri zaman tekrar tespit ettirme arada bir sınıf yükseltme yetkisine sahip midir?

Ertan ÖZUĞURLU, Yüksek Mühendis Yenimahalle - Yenimahalle / ANKARA

Cevap

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29. maddesinin “b” bendinde binaların vergi değerinin binalar için, Maliye ve Ba-yındırlık ve İskân Bakanlıklarınca müştereken tespit ve ilân edilecek bina metrekare normal inşaat maliyetleri ile (a) bendinde belirtilen esaslara göre bulunacak arsa veya arsa payı değeri esas alınarak 31. madde uyarınca hazırlanmış bulunan tüzük hükümlerinden yararlanılmak suretiyle, hesaplanan bedel olduğu belirtilmiştir.Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerlerinin Takdiri...