BİRLİK ARACILIĞIYLA BAŞKA BİR KURUM ADINA ARAÇ KİRALAMA VE/VEYA TEMİNİ, BİRLİK ARACININ BAŞKA KURUMA TAHSİSİ

MAHALLİ İDARE BİRLİKLERİ KÖPRÜBAŞI KÖYLERE HİZMET GÖTÜRME BİRLİĞİ 18 NİSAN 2012 ÇARŞAMBA

Soru

1-İl Özel İdaresinden birlik aracılığıyla başka bir kurum adına araç kiralama ve/veya temini olarak ödenek tahsis edilmiştir. İlgili kuruma araç kiralama ve/veya temini için tahsis edilen ödeneği birlik ge-nel ödeneğe kendi imkanları dahilinde ödenek ekleyip birlik adına araç alabilir mi? Tahsis edilen öde-neği birliğin kendi adına kullanması için tahsis edilen kurumdan muvafakatname alması gerekir mi?

2- Birlik hizmetleri için alınan araç bir başka kurumu tahsis edilebilir mi? Edilirse hangi hükümler uygulanır, protokol yapılması gerekir mi?

Ali Kemal MEYDAN, Memur Köprübaşı Köylere Hizmet Götürme Birliği - Köprübaşı / TRABZON

Cevap

1- 5355 sayılı Mahallî İdare Birlikleri Kanununun 18. maddesine göre; “… Bakanlıklar ve diğer mer-kezi idare kuruluşları ile il özel idareleri; köye yönelik hizmetlere ilişkin yapım, bakım ve onarım işleri, bölünmüş yol, elektrifikasyon, köy yolu, içme suyu, sulama suyu ve kanalizasyon yatırımlarını, kendi bütçelerinde bu hizmetler için ayrılan ödenekleri köylere hizmet götürme birliklerine aktarmak suretiyle gerçekleştirebilirler. Aktarma işlemi merkezi idare kuruluşlarında ilgili bakanın, il ö...