KÖYLERE HİZMET GÖTÜRME BİRLİKLERİNDE 4734 SAYILI KANUNUN 22. MADDESİNE GÖRE DOĞRUDAN TEMİN YOLUYLA ALIMLARDA DAMGA VERGİSİ KESİLİP KESİLMEYECEĞİ? KÖYLERE HİZMET GÖTÜRME BİRLİKLERİNİN MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ ÖDEYİP ÖDEMEYECEĞİ?

MAHALLİ İDARE BİRLİKLERİ MALKARA KÖYLERE HİZMET GÖTÜRME BİRLİĞİ 10 MAYIS 2012 PERŞEMBE

Soru

Malkara Köylere Hizmet Götürme Birliğinde muhasebe müdürü olarak görev yapmaktayım. Bütçe içi işletme olarak çalıştırmakta olduğumuz iktisadi işletmemiz mevcuttur (Yem Fabrikası) Her ay 10 adet hammadde ihalesi yapmaktayız. Yaptığımız ihalelere ait damga ve ihale kararı damga vergisini ya-tırmaktayız. Bu ihale ile alınan mallara ait ödemeleri de yaparken ve diğer mal ve hizmet alımlarına da ödemeleri yaparken ödeme emri düzenleyecek ödeme yapmaktayız. Yaptığım bazı araştırmalarda doğ-rudan temin ve fatura karşılığı alımlarda damga vergisi kesintisi yapılmaması yorumlarına rastladım. Damga Vergisi Kanununda da Resmi dairelerin yaptığı mal ve hizmet alımları için yaptıkları ödeme ev-raklarından damga vergisi kesintisi yapılır denilmektedir. Ancak Sayıştayın 21.03.2006 tarih ve 8871 no-lu tutanağında doğrudan temin ve fatura karşılığı alımlarda damga vergisi kesintisi yapılmamasını, 09.03.2006 tarih ve 30136 nolu tutanağında da köylere hizmet götürme birliklerinin resmi daire olarak kabul edilmemesi gerektiği belirtilmektedir. Aynı zamanda MTV de her yıl vergi dairesine yatırmakta-yım. Bu nedenle yapacağım ödemelerde düzenlediğin ödeme belgelerinden damga vergisi kesecek mi-yim? Damga vergisi kesintisi yaparsam resmi daire sayılacağımdan dolayı MTV ödemesi yapmamam gerekir mi? İhale ile alınan mal ve hizmet alımları için yapacağım ödeme belgelerinden ayrıca damga vergisi kesintisi yapacak mıyım?

Ahmet ÖZDİLEK, Muhasebe Müdürü Malkara Köylere Hizmet Götürme Birliği - Malkara / TEKİRDAĞ

Cevap

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtla-rın damga vergisine tabi olduğu, bu Kanundaki kâğıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği; 8. maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi dairede...