BİR YIL İÇERİSİNDE YAPILAN MECLİS TOPLANTILARININ YARISINA ÖZÜRLÜ VEYA İZİNLİ OLARAK KATILMAYAN MECLİS ÜYESİNİN ÜYELİĞİ DÜŞER Mİ?)

BELEDİYE MECLİSİ TALAS BELEDİYESİ 7 AĞUSTOS 2012 SALI

Soru

5393 sayılı Belediye Kanununun 29. maddesi “özürsüz veya izinsiz olarak arka arkaya üç birleşim veya bir yıl içerisinde yapılan toplantıların yarısına katılmayan üyenin ...." denmektedir. Meclis üyesi bir yıl boyunca her toplantı için izin dilekçesi gönderme hakkına sahip midir, yoksa Kanunun “veya" dan sonraki bölümü izin ve mazereti kapsamaz mı, yani meclis üyesi ister izinli ve mazeretli, isterse izinsiz olsun yıllık toplantının yarısına katılmamış olması düşme sebebi midir?

Ali Rıza KARAKULLUKÇU, Başkan Yardımcısı Talas Belediyesi - Talas / KAYSERİ

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun 29. maddesinde yer alan; “…Özürsüz veya izinsiz olarak arka arkaya üç birleşim günü ve-ya bir yıl içinde yapılan toplantıların yarısına katılmayan üyenin üyeliğinin düşmesine, savunması alındıktan sonra üye tam sayısının salt çoğunluğuyla karar verilir…” hükmü ile özür ve izinli olunan haller durumunda meclis üyelerinin toplantıya katıl-mamalarının mümkün olduğu belirlenmiş olup, yıl içinde yıllık meclis toplantılarının yarısına Kanunda belirlenen mazeretleri neden...