VERGİ USUL KANUNUNUN 372. MADDESİ GEREĞİNCE GÜNCEL TAPU KAYDINDA İSMİ GEÇEN ÖLÜ ŞAHIS HAKKINDA YENİ BİLDİRİM ALIRKEN CEZA UYGULANIP UYGULANAMAYACAĞI?

EMLAK VERGİSİ KEMER BELEDİYESİ 6 EYLÜL 2012 PERŞEMBE

Soru

V.U.K.'nun 372. maddesine göre vefat eden kimseye ceza kesilmiyor. Bazen şöyle sorunlar ile karşılaşabiliyoruz. Örneğin vatandaş 2000 yılında ölmüş ama adına kayıtlı gayrimenkul ile ilgili olarak varisleri veraset ilamını aldığı halde tapuda intikalini yaptırmamış ve ölü şahıs adına hala kayıt devam etmekte. Bazı vatandaşlar V.U.K. nun 372 md. atıfta bulunarak güncel tapu kaydında ismi geçen ölü şahıs hakkında yeni bildirim alırken ceza uygulanamayacağı tezini savunmaktadırlar. Bu konudaki bilginize ek olarak varisler adına bildirim alırken mükellefiyetin başlangıcının vatandaşın ölüm tarihi mi yoksa vera-set ve intikal belgesindeki tarih mi olacağı konusunu da aydınlatırsanız memnun olurum.

Ramazan ASLANAN, Emlak Servisi Kemer Belediyesi - Kemer / ANTALYA

Cevap

Bilindiği gibi 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 3. maddesinde bina vergisinin mükellefi açıklanmıştır. Söz konusu maddede bina vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder. Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar denilmektedir. Aynı Kanunun 13. maddesinde de arazi vergisi mükellefi açıklanmış olup, yine söz konusu m...