TERMAL TURİZM MERKEZİ ALANI KAMULAŞTIRMALARI VE TAHSİSİ

İHALE İŞLEMLERİ EMET BELEDİYESİ 5 ŞUBAT 2013 SALI

Soru

İlçemizde 164.000 m2 alan Bakanlar Kurulu Kararıyla termal turizm merkezi ilan edilmiştir. Bu alanda önceki yıllarda kamu yararına kamulaştırmalar yapılmış ve 2942 sayılı Kanunun 23. maddesi ilk fıkrası gereğince "geri alma" süreleri dolmuştur.

Ancak, anılan Kanunun 23. maddesinin devamında yazılı olan "Aynı amacın gerçekleşmesi için bir-den fazla taşınmaz mal birlikte kamulaştırıldığı takdirde bu taşınmaz malların durumunun bir bütün oluşturduğu kabul edilerek yukarıdaki fıkralar buna göre uygulanır." denildiğine göre;

1- Termal turizm merkezi ilan edilen 164.000 m2'lik alanda termal turizm yatırımı amacıyla beledi-yemizce ihtiyaç duyulması halinde tekrar kamulaştırma yapıldığında yıllar önce özel mülkü belediye-mizce kamulaştırılmış ve geri alma süresi dolmuş gerçek kişilere geri alma hakkı tanınır mı?

2- Termal turizm merkezi ilan edilen alanda kamulaştırma işlemleri yapılmış belediyemiz mülkü konumunda olan ve geri alma süresi dolmuş olan yerlerin bir kısmı ifraz edilerek termal turizm yatırımı yapmak isteyen gerçek kişilere belediyemizce belirlenecek usullerle satılabilir mi?

3- Belediyemizce kamulaştırılan alanlardaki mülkün tamamı ya da bir kısmı ifraz edilerek takas ya da farklı yöntemler uygulanmak suretiyle gerçek kişilere tapu devri yapılabilir mi?

İbrahim HÜGÜL, Yazı İŞleri Müdürü Emet Belediyesi - Emet / KÜTAHYA

Cevap

1) Sorunuzda belirttiğiniz alan, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 3. maddesi ile 16.04.2004 ta-rihli ve 2004/7253 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile Turizm Merkezlerinin Belirlenmesine ve İlanına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre, Bakanlar Kurulunca termal turizm merkezi olarak kararlaştırılmıştır.Kanunda ve Yönetmelikte;Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi: Tarihi ve kültürel değerlerin yoğun olarak yer aklığı ve/veya...