DERUHTE BELGESİ, BORÇ ÖDEMESİ

İHALE İŞLEMLERİ ULUKIŞLA BELEDİYESİ 28 TEMMUZ 2009 SALI

Soru

Mülkiyeti belediyemize ait 196.200 m2 lik tarla var, tarlayı 2007 yılında patates ekimi için 3 yıllığına ihale ile kiraya verdik. İhale dosyası evraklarını tam hazırladık, kira sözleşmesine sözleşme ekleri olarak şartnameyi de ekleyerek noter tasdiki yaptırdık. Kira sözleşmesinde şöyle bir madde mevcut. Kiracıya geçici abone yaptırmak üzere kiracı ile belediye başkanı TEDAŞ'a gittiler. TEDAŞ kayıtlarında bir önceki kiralayan kişinin enerji borcundan bir kısmı kaldığından geçici abone yaptıramazlar ve kiracı belediye başkanlığına dilekçe yazarak TEDAŞ'daki borçtan dolayı elektrik abonesi olamadığını belirtmektedir. Dilekçesinin kaydı yapılarak belediye başkanı tarafından da imzalandıktan sonra ihale dosyasına konmuştur.

Kiracının babasının da civar kasabanın belediye başkanı olması nedeniyle siyasi nüfusunu kullanarak TEDAŞ' tan enerjiyi açtırıp patates ekerek hasat sonu da bir yıllık kira karşılığı olan 38.000.TL yi yatırdılar. İkinci yıl ekim yapılmadan önce Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarım İl Müdürlüğünce tarlada hastalık çıkması sebebiyle patates ekimine müsaade edilmedi. Kiracı hastalık nedeniyle kira ihalesinin feshini istedi. Belediye encümenince ihale fesh edilerek başka bir ürün ekilmek üzere tarla tekrar ihale edildi. 2009 seçimlerinde başkanımız değişti. TEDAŞ’a baktığımızda, patates ekimi yapan kiracının enerji borcu bulunduğu ve bu borç belediyemiz üzerinde olduğundan yeni kiracının enerjiyi açtıramaması ve geçici abone yaptıramaması söz konusu olacak. Yönetim patates ekimi yapan kişiye TEDAŞ'a olan borcunuzu ödeyin dediğinde borç bizim ödeyeceğiz diyorlar. Belediye başkanımız sorumlular hakkında soruşturma açarım diyor.

1-Benim görevim başkâtip, ben belediye başkanından TEDAŞ'a geçici abone olamamaktan dolayı deruhte belgesi isteyebilir miydim?

2- TEDAŞ'daki borçla ilgili konuda başkâtip mi sorumlu, yoksa belediye başkanı, muhasip veya encümen mi sorumlu?

3- Şahsı TEDAŞ'a borcu ödemediğinden dolayı mahkemeye verme hakkımız var mı?

4- Şahsın TEDAŞ'a olan borcunun ödettirilmesi için nasıl bir yol izleyebiliriz.

5- Konuyu daha önce bir hocama sorduğumda bu konuda deruhte belgesi isteyemezsin kiralayan şahıs abone olamadığından borç belediyenin borcudur, borç sizi değil belediyeyi ilgilendirir dedi doğru mudur?

Osman ÖZBAĞ, Başkatip ULUKIŞLA BELEDİYESİ - ALTUNHİSAR / NİĞDE

Cevap

Bahsi geçen kiralamada olması gereken, kira süresince elektrik aboneliğinin kiracı üzerinde olması ve kullanılacak enerjinin bedelinin de kiracı tarafından ilgili kuruma ödenmesidir. Durum böyle olduğunda TEDAŞ’ın muhatabı belediye değil kiracı olacaktı. Ancak belediye tarlayı kiraya verdiğinde abonelik kendi üzerinde kalmışsa ve sözleşmeye göre de enerji bedeli kiracı tarafından ödenecekse bu durumda kiracı belediyeye belediyede TEDAŞ’a ödemesi gerekirdi. Kiracı belediyeye ödemese bile belediye...