UZMAN ÇAVUŞUN DERECE KADEMESİ, İŞÇİLİKTE GEÇİRİLEN SÜRELERİN MEMURİYETTE DEĞERLENDİRİLMESİ

MÜTEFERRİK İL ÖZEL İDARESİ 5 EKİM 2012 CUMA

Soru

1- Lise mezunu olarak ilk defa polis teşkilatına veya TSK’ya başlangıçları 11/1 derece/kademe olarak göreve başlatılan uzman çavuş, polis, askeri personeller istifa edip ayrıldıktan sonra, resmi kamu kurumuna (özel idare ve belediye gibi) geçişlerinde (normal lise mezununu) 13/3’ten başlatıyoruz. Ör-neğin; 9 yıllık sözleşmeli uzman çavuş TSK tarafından hizmeti karşılığı 8/1’e getirilmiştir. İstifa edip 6 ay sonra özel idaremize atanan personelin derece/kademesini yeniden 13/3’ten başlatıpta 10/3’e getirmemiz mi gerekiyor, emsal uygulaması mı yapacağız, yoksa TSK’ca getirildiği 8/1’de bekleteceğiz mi uygulama ne şekilde olmalıdır?

2- Resmi kamu kurumunda senelik izin kullanmadan 10 yıl (2786 gün karşılığı) mevsimlik işçi olarak çalıştıktan sonra, aynı kamu kurumunda kadroya geçirilen işçiler, ücret skala cetvelinin uygulamasında pozisyonuna karşılık gelen düz işçi gibi başlatılıyor. Aynı teşkilatta hizmetini devam ettirmesi nedenleri ile geçmiş mevsimlik yıllara izin hakkı verilebilir mi, ayrıca mevsimlik hizmetlerine karşılık memur da olduğu gibi intibak hizmet değerlendirmesi yapılarak derece kademeleri ücret skala cetveline göre hizmet yılına göre derece kademesine karşılık gelen yevmiyeye yükseltilebilir mi?

3- Aynı kurumda kadrolu düz işçi iken 6 yıl hizmeti sonucu, 20. yılında memuriyete kurum tarafın-dan geçirilen, memurun işçilikteki hizmetleri kazanılmış hak aylıklarında derece kademe olarak değerlendirilir mi? İşçilikte geçen süreleri emekliliğe esas hizmetinde değerlendiriyoruz, ancak emekli sandığı memuriyette pirim ödendiği derece kademeye göre emekli maaşı bağlıyorum der. Memuriyette kazanılmış hak aylığında ve ödemeye esas hak aylığında işçilik değerlendirilmez mi?

4- Yukarıdaki 3. sorumuza bağlı olarak aynı kurumda işçi olarak çalıştıktan sonra memuriyete geçi-rilen personelin Örneğin; 9 yıllık işçi süresine 3 derece verilmiş ise ve memuriyete başladığı tarihten itibaren D/K karşılığı devam etmiştir. 10 yıl sonra bu fark edildiğinde terfi düzeltme onayı alarak işçilikteki günler iptal edilerek memuriyete başladığı tarihten itibaren D/K karşılığımı verilmelidir.

Çetin ONUR, Büro Görevlisi İl Özel İdaresi - / AMASYA

Cevap

1- 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu hükümlerine tabi olarak görev yaptıktan sonra kendi isteği ile ayrılanların; ayrıldıkları tarihte hak etmiş oldukları aylık derecelerine eşit bir derecenin aynı kademesine memur olarak atanmaları, Uzman Erbaşlıkta ve muvazzaf askerlikte geçirmiş oldukları süreleri kazanılmış hak aylığının belirlenmesinde dikkate alınması gerektiği yönündeki Devlet Personel Başkanlığının 10.10.2006 tarihli mütalaası, 657 sayılı Kanunun 71. maddesinin son fıkrası hükmünün yalnızca...