ALTYAPI KAZI İZNİ HARCININ ALINIP ALINMAMASI

MÜTEFERRİK SARAY BELEDİYESİ 10 NİSAN 2018 SALI

Soru

10.03.2018 tarih ve 30356 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 7099 sayılı Kanunla “... Altyapı kazı alanı, alan tahrip tutarının peşin yatırılması veya alan tahrip tutarı kadar teminat verilmesi halinde belediyece de kapatılabilir. İzinsiz altyapı kazısı yapanlara veya altyapı kazı alanını usulüne uygun kapatmayanlara belediye encümenince alan tahrip tutarının beş katına kadar idari para cezası verilir. İdari para cezası, ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenir. Bu yerlerin alan tahrip tutarı, varsa teminatı düşülerek ayrıca tahsil edilir.” denilmektedir.

2017 yılında belediye meclisimiz 21.02.2017 tarihli İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliğinin doğal-gazın yaygınlaştırılması konulu görüşüne istinaden keşif bedeli ve ruhsat harcının alınmasına, zemin tahrip bedeli ve teminat bedeli alınmaması yönünde karar almıştır. 2018 tarihinde çıkan Kanuna göre 2017 yılında alınmış olan belediye meclis kararı uygulanmaya devam edilebilir mi?

Orhan CÜCE, Tekniker Saray Belediyesi - Saray / TEKİRDAĞ

Cevap

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununa “Çeşitli Harçlar” başlıklı Sekizinci Bölümüne 7099 sayılı Kanunun 10. maddesi ile eklenen “Altyapı kazı izni harcı” başlıklı Mükerrer 79. maddesinde, “Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde umumi hizmet alanlarında yapılacak kazı işlemleri için belediyece verilecek altyapı kazı izni, altyapı kazı izni harcına tabidir. Bu harcın mükellefi altyapı kazı izni talebin-de bulunanlardır.Altyapı kazı izni harcının matrahı, öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakan...