ENCÜMEN KARARIYLA ÜÇ YILLIĞINA KİRAYA VERİLEN TAŞINMAZIN KİRA SÜRESİNİN, KONTRAT SÜRESİ SONUNDA SÖZLEŞMEYE İLAVE EDİLECEK HÜKÜM İLE UZATILMASI MÜMKÜN MÜDÜR?

İHALE İŞLEMLERİ BOZDOĞAN BELEDİYESİ 22 EKİM 2013 SALI

Soru

Mülkiyeti belediyemize ait olan işyerini (Dükkân) 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 45. maddesi hükmü uyarınca ihale yapıp 3 yıllığına kiraya vereceğiz. İş bu kanununda belirtilen 75. maddesinin üçüncü fıkrasında "Kira sözleşmesinin bitim tarihinden itibaren, işgalin devam etmesi halinde, sözleş-mede hüküm varsa ona göre hareket edilir. Aksi halde ecrimisil alınır" ifadesi geçmektedir. Bu ifade ışı-ğında yapacağımız sözleşmeye, üzerine ihale bırakılan kişi ile yapılacak 3 yıllık sözleşmeye, “ihaleyi alan kişi veya kuruluş, ihalenin tüm yükümlülüklerini yerine getirmiş ise yeniden değerlendirme oranı çarpımı ile hesaplanacak bir yıllık ihale bedeli tutarını kabul etmesi halinde ihale bir yıl daha uzar" ifadesini koysak, ihale bir yıl daha uzar mı? Bu işlemi yapmakta ki amacım; belediyemize düzenli gelir kazandırmayı devam ettirmek ve girişimciler açısından ihaleyi cazip hale getirip ihaleye katılımı ve rekabeti arttırmaktır.

Hakan KARABACAK, Mali Hizmetler Müdürü Bozdoğan Belediyesi - Bozdoğan / AYDIN

Cevap

2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 64. maddesine göre üç yıldan fazla süre ile kiraya verme işlerinde özel İdare ve belediyeler için kendi özel kanunları uygulanır ve üç yıldan fazla süre ile kiraya ver-me işlerinde, kira bedeli her yıl şartname ve sözleşmesindeki esaslara göre yeniden tespit edilir. 5393 sayılı Belediye Kanununun 34/g. maddesine göre de üç yıla kadar kiralamaya karar vermeye belediye encümeni yetkilidir. Üç yılı aşan kiraya vermelerde aynı Kanunun 18/e maddesi gereğince belediy...