İÇKİLİ RESTAURANTIN, İŞYERİ AÇMA RUHSATI

İŞYERİ AÇMA SÖĞÜTLÜ BELEDİYESİ 5 ŞUBAT 2008 SALI

Soru

Belediye sınırları içinde canlı müzik yayını yapan içkili restaurant işletmecisi, restaurantını önce bir kişiye devrediyor, daha sonra bu kişide bir başkasına devrediyor. Belediyemize bu durumu dilekçeleri ile bildiriyorlar. En son devralan kişi işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı için başvuruda bulunuyor, gerekli evraklar tamamlanmadığından bu süreçte ruhsat verilemiyor, ancak bu arada çalışmaya devam ediyor. İlçe Emniyet Amirliği tarafından yapılan denetimde ruhsatsız faaliyet gösterdiğinden dolayı tutanak düzenlenerek kapatılması için yazı gönderilmiştir. Belediye encümenince kapatma kararı alınmış ve polis nezaretinde kapatılmıştır. İşletmenin eski sahibi, Belediyemize dilekçe vererek, işletmeyi devralan kişiye deneme amacıyla verdiğini ancak anlaşma sağlayamadığından, halen kapalı bulunan işletmeyi eski ruhsatı ile tekrar açmak istediğini dilekçe ile beyan etmiştir.

Bu durumda biz Belediye olarak ne yapmamız gerekiyor. Eski ruhsatı ile faaliyetine devam edebilir mi? Yoksa yeni kanun ve yönetmeliklere göre yeniden ruhsat alması mı gerekir?

Sedat ÖZEL, Yazı İşleri Müdürü Söğütlü Belediyesi - Merkez / SAKARYA

Cevap

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin “İşletmecinin değişmesi ve işyerinin nakli” başlıklı 8 inci maddesinde, aynen “Ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde, devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir. İşyerine yeni ortak alınması veya ortaklardan birinin ayrılması durumunda yeni ruhsat düzenlenmez. İşyerinin başka bir adrese nakle...