İL ÖZEL İDARELERİNDE GEÇİCİ İŞÇİ ÇALIŞTIRILMASI, ARAZİYE ÇIKAN PERSONELE YEMEK YARDIMI

MÜTEFERRİK İL ÖZEL İDARESİ 4 MART 2008 SALI

Soru

1- İl özel idarelerinde 5620 sayılı Kanundaki çalışma süreleri 6 aydan az olan geçici işçilerin iş akitleri askıya alınarak 2007 yılı içerisinde işleri sonlandırılmıştır. Bu sürekli işçi kadrosuna veya sözleşmeli personel statüsüne geçemeyen geçici işçiler 2008 ve sonraki yıllarda 5 ay 29 gün çalıştırılacaklardır. Bu geçici işçilerin 2008 yılında çalıştırılabilmeleri için, (2008 mali yılı bütçe Kanunu ve 5620 sayılı Kanun ile ilgili 2007/1 sayılı Tebliğ gereğince) vize şartı aranmadan 5 ay 29 gün çalıştırılabileceği anlaşılmaktadır. İdaremizde iş yoğunlunu azaltmak amacıyla bu kişiler dışında geçici işçi adı altında işçi alımı yapılabilecek midir? Yapılacak olursa nasıl bir yol izlenecektir? Belediye Kanununun 49. maddesindeki %30 luk oran il özel idareleri içinde geçerli midir?

2- İdarelerde çalışmakta olan teknik personel araziye çalışmaya gittikleri zamanlarda seyyar görev tazminatı almaktadırlar. (6245 sayılı Harcırah Kanununun 49. maddesine göre 1/3 oranında) idare memurlara ihale yaparak yemek yardımını ( yrmrk çrki veya kart sistemi ) ile yararlandırıyorsa bu teknik personel aynı gün için hem yemek yardımından hem de seyyar görev tazminatından yararlandırılıp yararlandırılmayacağı hakkında görüşlerinize ihtiyaç duyulmuştur.

Şefika ÇETİN, Şef İl Özel İdaresi - Merkez / BURDUR

Cevap

1- 5620 sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 3. maddesinde; bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren 1 inci madde kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlarda geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılamayacağı,An¬cak, mev¬sim¬lik ve kam¬pan¬ya iş¬le¬ri ile or¬man yan¬gı¬nıy¬la mü¬ca¬de¬le hiz¬met¬le¬rin¬de bir ma¬lî yıl¬da 6 ay¬...