ZAM VE TAZMİNATLAR, NORM KADRO

MÜTEFERRİK AKKUŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI 4 TEMMUZ 2006 SALI

Soru

1-Bilindiği gibi belediyelerle ilgili norm kadro çalışmaları tamamlanarak 2006/9809 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kararla da belediyelerin kriter ve nüfus sayıları dikkate alınarak kadro kütükleri oluşturuldu. Bu kadro kütükleri dahilinde de kadroların belediye meclislerince oluşturulması istendi. Bizlerde belediyeler olarak Bakanlar Kurulunda istenenleri ekli cetvellerde belirtildiği şekli ile ihdas ederek meclislerinden geçirdik. Ben belediyem için ihdas edilen kadrolara zam ve tazminat cetvellerini düzenleyerek vilayete gönderdim. Eski Bakanlar Kurulu Kararı ile ihdas edilen kadrolara göre düzenleyerek göndermeniz gerekmektedir diyerek geri gönderdiler. Ona göre hazırlayarak göndermiş olduğum zam ve tazminat cetvellerimi onayarak belediyeme gönderdiler. Bende Sayıştay Başkanlığına gönderdim. Norm kadro çalışmaları ile ilgili olarak belediye meclisince ihdas edilen kadrolardan nasıl yararlanacağız? İhdas edilen kadroların derecelerine göre iş riski, temininde güçlük ve özel hizmet tazminatı puanlarından faydalanabilir miyiz?

2- Norm kadro çalışmaları ile ilgili 2006/9809 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının geçici 1. maddesinde “Bu Esasların yürürlüğe girdiği tarih itibarı ile belediyeler için yardımcı hizmetler sınıfına dahil olarak ihdas edilmiş bulunan “itfaiye eri “kadrolar hiç bir işleme gerek kalmaksızın personeli ile birlikte genel idare hizmetler sınıfına geçirilmiş sayılır “hükmü amir olup Genel İdare Hizmetler Sınıfındaki memurların özel hizmet tazminat puanları derecelerine göre 48-49 olarak tespit edilmesi gerekiyor. Zam ve tazminat cetvelleri eski kadroya göre hazırlanıp tasdik edildiğine göre itfaiye eri kadrosundaki memurlar bu tazminattan yararlanabilirler mi? Yararlanırlarsa neye göre yararlanacak? Halen kadrolarına göre % 44-45 özel hizmet tazminatı puanından yararlanmaktadırlar.

Salih BİLGİLİ, Yazı İşleri Müdürü AKKUŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI - AKKUŞ / ORDU

Cevap

1) Memur ve sürekli işçi kadrolarında iptal-ihdas ve kadro değişikliği yapılırken insan kaynakları birimi tarafından gerekli bilgilerin tam ve eksiksiz olarak ilgili meclislere sunulması ve bu konuda bir standardın sağlanması amacıyla 7 ayrı cetvel olarak düzenlenen Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli idare Birliklerine İlişkin Kadro Cetvellerinin hangi durumlarda kullanılacağı konusunda birçok tereddüt olmuş ve birçok kapsama dahil belediye, bağlı kuruluş ve mahalli idare birliği (I) ve (...