BELEDİYE BAŞKANININ GÖREVİ BAŞINDA BULUNMADIĞI DURUMLARDA MECLİSE KİM BAŞKANLIK EDER?

BELEDİYE MECLİSİ ORHANGAZİ 25 KASIM 2006 CUMARTESİ

Soru

BELEDİYE MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Meclis Çalışmaları

Başkanlık divanı

Madde 9 — Meclise, belediye başkanı başkanlık eder. Belediye başkanının bulunmadığı durumlarda meclis birinci başkan vekili, onun da olmadığı durumda ikinci başkan vekili meclise başkanlık eder. Belediye başkanı toplantının herhangi bir safhasında da yerini meclis başkan vekiline bırakarak toplantıdan ayrılabilir. Ancak, yıllık faaliyet raporunun görüşüldüğü oturuma, meclis başkan vekili başkanlık yapar.

5393 SAYILI BELEDİYE KANUNU

Başkan vekili

MADDE 40. — Belediye başkanı izin, hastalık veya başka bir sebeple görev başında bulunmadığı hâllerde, bu süre içinde kendisine vekâlet etmek üzere, belediye meclisi üyeleri arasından birini başkan vekili olarak görevlendirir.

Başkan vekili, başkanın yetkilerine sahiptir.

Başkan vekiline, görev süresince başkana ödenen aylık brüt ödeneğin gün hesabı üzerinden ödenek verilir.

Yukarıda belirttiğim yasa ve yönetmelik göz önünde bulundurularak belediye başkanı herhangi bir sebeble ilçe dışında olduğu zaman meclis toplantısı yapılacaksa ve vekaletini meclis birinci başkan vekili dışında başka bir meclis üyesine bırakmış sa meclis toplantısına kim başkanlık eder.

5393 sayılı belediye kanunu ile belediye meclisi çalışma yönetmeliği bu konuda çelişiyor mu?

****Başkan vekili, başkanın yetkilerine sahiptir.

*****Madde 9 — Meclise, belediye başkanı başkanlık eder. Belediye başkanının bulunmadığı durumlarda meclis birinci başkan vekili, onun da olmadığı durumda ikinci başkan vekili meclise başkanlık eder.

Serhat GÜLTEKİN, MECLİS ÜYESİ ORHANGAZİ - ORHANGAZİ / BURSA

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanunu sayılı Kanunun 19’uncu maddesinde; “üyeleri arasından, gizli oyla mec-lis birinci ve ikinci başkan vekili” seçeceği, meclise belediye başkanı, katılamaması durumunda meclis bi-rinci başkan vekili, onun da katılamaması durumunda ikinci başkan vekilinin başkanlık edeceği, ancak yıllık faaliyet raporunun görüşüldüğü meclis toplantısının meclis başkan vekilinin başkanlığında yapılacağı, 40’ıncı maddede de; belediye başkanının izin, hastalık veya başka bir sebeple görev ba...