TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ GEREĞİNCE ALINACAK TIBBİ ATIK ÜCRETLERİNİN TAHSİLİ

TAHAKKUK VE TAHSİLAT İŞLEMLERİ AKHİSAR BELEDİYESİ 17 ŞUBAT 2009 SALI

Soru

Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin belediyelere yüklediği göreve istinaden ilçemizdeki şahıs, sağlık kurum ve kuruluşlarının atıkları belediyemiz Temizlik İşleri Müdürlüğünce kaynağından alınarak bertaraf edilmektedir. Yapılan bu hizmetin karşılığı olarak Manisa Mahalli Çevre Kurulunun 29.04.2008 tarih ve 04 Numaralı kararında belirlenen fiyatlar üzerinden hesaplama yapılarak her şahıs, kurum ve kuruluşa “Tahakkuk Fişi” düzenlenerek mükellefe gönderilmektedir.

Başta Aile Sağlığı Merkezleri olmak üzere hastaneler ve şahıslar Tıbbi Atık Bertaraf Ücretlerini düzenli olarak ödemektedirler. Ancak eski adıyla İlçe Sağlık Gurup Başkanlığı yeni adıyla Toplum Sağlığı Merkezi ödeme yapmamaktadır.

İl Sağlık Müdürlüğü Defterdarlık aracılığı ile ödeme yapabilmesi için Kurumumuzdan ısrarla Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğini gerekçe göstererek Fatura veya Tahsilât Makbuzu istemektedir. Belediye Tahsilât Yönetmeliğine göre para almadan tahsilât makbuzu kesilmesine de olanak bulunmamaktadır.

Adı geçen kurum ödemelerini belediyenin banka hesabına yatırmak suretiyle gerçekleştireceğini beyan etmektedir. Hesaba para yatırdıklarında bu işlemle ilgili olarak kendilerine bankadan dekont da verilmektedir. Şayet çek veya gönderme emri ile ödemenin yapılmasının düşünülmesi halinde, bu işlemin yapılacağı gün Tahsilât Memuru görevlendirebileceğimizi, görevli memurun çek veya ödeme emrini aldığı anda hemen orada “Tahsilât Makbuzu” kesebileceğini belirtmemize rağmen bunun mümkün olmadığını söylemektedirler. Uygulamanın nasıl olacağı hususunda bilgi verilmesini arz ederim.

Bekir KOYUN, Gelir Müdürü Vekili AKHİSAR BELEDİYESİ - AKHİSAR / MANİSA

Cevap

22.07.2005 tarih ve 25883 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’nin 23’ üncü maddesinde, “Tıbbi atık üreticileri, ürettikleri atıkların toplanması, taşınması ve bertarafı için gereken harcamaları, bertaraf eden kurum ve kuruluşa ödemekle yükümlü oldukları; tıbbi atık bertaraf ücretinin, her yıl tıbbi atık üreticileri ve bertaraf edecek kurum ve kuruluşların görüşleri de alınarak il mahalli çevre kurulu tarafından tespit ve ilan edileceği; tıbbi atık bertaraf ücret...