İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI VERİLMESİNDE İTFAİYE RAPORU

İŞYERİ AÇMA ÜMRANİYE BELEDİYESİ 27 MAYIS 2009 ÇARŞAMBA

Soru

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin 5. maddesinin (g) bendinde, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı verilirken itfaiye görüşü alınması gereken yerler belirtilmiştir. "Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri; patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı maddelerin üretildiği, satıldığı ve depolandığı işyerleri; otuz kişiden fazla çalışanın bulunduğu her türlü işyerleri, ana giriş kapıları dışında cadde ve sokağa doğrudan bağlantısı olmayan ve birden fazla işyerinin bir arada bulunduğu iş hanı, çarşı ve benzeri işyerlerinde yangına karşı gerekli önlemlerinin alındığını gösteren itfaiye raporunun alınması, diğer işyerlerinde ise yangına karşı gerekli tedbirlerin alınmış olması" bu madde kapsamında aşağıda belirttiğimiz işyerlerinden itfaiye raporu mu istenmeli midir? Yoksa diğer işyerleri kapsamında değerlendirilip yangına karşı gerekli tedbirlerin alınmış olması yeterli midir?

İş hanı veya çarşı niteliğinde olmayan bir binanın bodrum ve zemin katında bulunan giyim ürünleri satış mağazası, birden fazla işyerinin bulunduğu apartman şeklindeki binanın 1,2. veya üst katlarında ofis olarak kullanılan işyerleri, zemin, 1,2. katları aynı işyeri tarafından kullanılan tekstil ürünleri satış yeri itfaiye raporu olup olmaması yönüyle nasıl değerlendirilir?

Erol ADLIĞ, Ruhsat ve Denetim Müdürü ÜMRANİYE BELEDİYESİ - ÜMRANİYE / İSTANBUL

Cevap

İş hanı ve çarşı niteliğinde olsun veya olmasın işyeri olarak kullanılan yerlerin 30 kişiden fazla çalışanı varsa itfaiye raporunun alınması gerekmektedir. Patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı maddelerin üretildiği, satıldığı ve depolandığı işyerlerinin ve çalışan sayısı otuz kişiden az ise yangına karşı gerekli tedbirlerin alınmış olması gerekir. Sizin sorunuzda apartman şeklinde işyeri olduğu anlaşılmaktadır. Burada çalışanların sayısı ve işyerinin niteliği önem arz etmektedir. Bu nedenle apartman i...