GÖREVDE YÜKSELME, VEKALET AYLIĞI

GÖREVDE YÜKSELME VE TERFİ YAHYALI BELEDİYESİ 23 MAYIS 2006 SALI

Soru

Belediyemiz Yazı İşleri Müdürlüğü boş bulunmaktadır.

1- Yazı İşleri Müdürlüğü Kadrosuna atanmak için aşağıda maddeler halinde sıraladığım memurları-mız müracaat etmişlerdir, hangilerinin atanacağı doğrultusunda bize bir bilgi verirseniz seviniriz.

Görevde yükselme Yönetmeliği esaslarına uygun olarak atanan ve beş yıldır şef kadrosunda bulunan memurumuz (Lisans mezunu).

Başkan yardımcılığı yapmış sayman kadrosunda bulunan memurumuz (Ön lisans mezunu). Beledi-yemiz cenaze imamı başkan yardımcılığı kadrosuna atandıktan sonra atanabilir mi? (Lisans mezunu)

2- Hesap İşleri Müdürlüğüne ve Yazı İşleri Müdürlüğüne vekalet eden memurlarımıza; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 86. maddesinde, vekalet görevi ve aylık verilmesinin şartları düzenlenmiş; 174. maddesinde, vekalet aylıklarının ödenebilmesi iş fa görevin fiilen yapılmasının zorunlu olduğu belirtilmiş; 175. maddesine 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile eklenen ikinci fıkrasında ise, vekalet aylığı ödenebilmesi için vekilin asilde aranan şartları taşımasının zorunlu olduğu hükme bağlanmış bulunmaktadır. Bu açıklamalar doğrultusunda vekalet ücreti ödeyebilir miyiz? Ödenmesi durumunda memur aylıklarının he-saplamasında kullanılan kalemlerin hangilerinden hesaplama yapılarak ödenir?

Erdal GÜLSEREN, SAYMAN YAHYALI BELEDİYESİ - YAHYALI / KAYSERİ

Cevap

1- Sorunuzda başkan yardımcılığı yaptığı belirtilen sayman kadrosunda bulunan memur, başkan yardımcılığı kadrosuna usulüne uygun bir biçimde atanmış ve bir süre bu görevi yürütmüş ise yazı işleri müdürlüğü kadrosuna kazanılmış hak kapsamında atanabilir. 2- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86. maddesinde; bir görevin memurlar eliyle vekaleten yürütülmesi halinde aylıksız vekaletin asıl olduğu belirtilmiş, vekalet aylığı verilmek suretiyle atama yapılabilecek boş kadrolar gösterilmiş, bu hall...