EMEKLİ İKRAMİYESİ VE EMEKLİ AYLIĞI

MEMURLARIN MALİ HAKLARI VE SOSYAL YARDIMLAR ÇEŞME BELEDİYESİ 15 KASIM 2006 ÇARŞAMBA

Soru

02.10.1985 tarihinde geçici işçi statüsünde Çeşme Belediyesinde işe başladım. 01.04.1986 tarihinde 657 sayılı Kanuna tabi memur sınavını kazanarak memur oldum. 2 yıllık yüksek okul mezunuyum. 1 yıllık ücretsiz izin kullandım. Bu süre içersinde emekli keseneklerini Emekli Sandığına ödedim. Bunun haricinde 3 aylık daha ücretsiz iznim var. Bu ödenmedi. Halen 5. dereceli icra memuru kadrosunda 1. derecenin 1. ka-demesinde bulunmaktayım.

1-2007 Ocak ayında emekli olmayı düşünüyorum. 21 yılımı doldurmuş olacağım. Emekli ikramiyem ve maaşım muhtemelen hangi ayda bağlanır.

2-Yaşımı doldurmadan emekli olmak herhangi bir hak mahrumiyetine sebep olur mu?

3-Yaklaşık 10 yıldır 4 ve üstü derecede bulunduğum halde kadrom 5’lik olduğu için bu maaşı alıyo-rum ve mağdur oluyorum. Bunun için Bakanlıkça bir çalışma yapılıyor mu?

4-Her altı yılda bir 657/64. madde gereğince 90 ve üstü sicil not ortalamasından doğan kademe iler-lemesinden 3 kez yararlandım. Bu emekli keseneklerime ve emekli keseneğime esas aylığa işletildi ve kese-nekler bunun üzerinden yatırılmaktadır. Emekli Sandığından bu konuda bir kabul etmeme durumu söz konusu olur mu? Ayrıca 6 aylık sigortalı sürelerimi Emekli Sandığına işlettim intibak kanununa göre intibakım da yapıldı. Ne önerirsiniz? Ayrıca kadro kısıtlaması sebebiyle benim gibi mağdur olan arkadaşlarım için ne önerirsiniz. Yani yüksek okul mezunu olup da memur konumunda olan ve 4’ lük ve üstü kadrolara gelmiş ar-kadaşlarım var ve benim gibi mağdurlar. Ne Yapabiliriz?

Nuriye KABAK, MEMUR ÇEŞME BELEDİYESİ - ÇEŞME / İZMİR

Cevap

1-Sorunuzda belirttiğiniz durumunuza göre yapılan değerlendirmede; 23.05.2002 tarih ve 4759 sayılı Kanunla 5434 Sayılı Kanunun Geçici 205. maddesi ile yapılan düzenlemeye göre, Kanunun yürürlüğe girdi-ği tarihte (d) bendi gereğince kadın iştirakçilerin hizmet sürelerini doldurmaya 3 tam yıldan fazla 4 tam yıl veya daha az kalanların, 20 fiili hizmet süresini doldurmaları halinde 42 yaşında istekleri halinde emekli ola-bilecekleri belirtilmiştir. 2-Yukarıdaki maddede de belirtildiği üzere kadın i...