İŞÇİ İSTİHDAMI

İŞ MEVZUATI VE İŞÇİLERE YAPILAN ÖDEMELER BAHADIN BELEDİYE BAŞKANLIĞI 19 EKİM 2005 ÇARŞAMBA

Soru

Sayın hocam bizleri belediye hizmetleri ile ilgili her konuda aydınlattığınız için teşekkür eder saygılan sunarım.Aşağıdaki yazılı konu hakkında tereddüte düşülmüştür.

Bizim sorunumuz 2004 yılı nisan ayı itibarı ile ekonomik sebeplerden dolayı 6 adet işçimizi işten çıkartılmıştır.Valilik Vizesi ile 156 adam ay hesabı ile yıllık 13 işçi çalıştıra biliyoruz,şu anda ise 7 adet işçi ile işlerimizi yürütmeye çalışıyoruz .Belediyemizin borçlarını takszitlendirmek sureti ile büyük bir kısmını ödedik işten ayırdığımız işçilerin 3 tanesinin kıdem ihbar tazminatlarını Mahkeme sonuçlarına göre ödedik.

1 işçinin ise mahkemesi devam ediyor.2004 yılı nisan ayında işe başlattığımız bir işçimiz ise iş kazası sonucu hayatını kaybetmiştir;işçilerimizden bir tanesi askerlik nedeni ile istifa etmiştir. işlerimiz bu eksilen işçiler nedeni ile aksamakta olup bunların yerine 2 adet işçi alabilirmiyiz.

Eski hükümlü işçi almak için Belediyemizde kaç adet işçi çalıştırılması gerekmektedir, hocam en kısa zamanda bizleri aydınlatırsanız çok memun kalırız.

Turgut TUGRUL, Yazı İşl.Müd.V Bahadın Belediye Başkanlığı - Sorgun / YOZGAT

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 ve Geçici 1’inci maddelerinde personel istihdamına getirilen sınırlandırmalar dikkate alınarak yeni işçi alınması mümkün görülmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30’uncu maddesi uyarınca; işyerlerinde elli veya daha fazla işçi çalıştıran işverenlerin her yılın Ocak ayı başından itibaren yürürlüğe girecek şekilde Bakanlar Kurulunca belirlenecek oranlarda özürlü ve eski hükümlü ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun ek 1 inci maddesinin (B) fıkrası uyarınca i...