NORM KADRO, GÖREVDE YÜKSELME

GÖREVDE YÜKSELME VE TERFİ KAVAKBAŞI BELEDİYE BAŞKANLIĞI 13 EYLÜL 2007 PERŞEMBE

Soru

1-Belde belediyelerinin çoğunda yönetim kadrosu olarak yazı işleri yerine (başkâtip) hesap işleri yerine de (belediye sayman ) kadrosu mevcut idi. Bununla yönetiliyordu. Ama norm kadro gereğince bunlar iptal edildi ve belde belediyelerinde yönetim kadroları olarak yazı işleri müdürü kadrosu verildi ve hesap işleri kadrosu yerine de mali hizmetler kadrosu gelmiş bulunmaktadır. Şimdi ben araştırdığım kadarıyla belde belediyelerin çoğunda başkâtip ve saymanlar lise mezunudur ve yıllardır bu kadroyu asil olarak işgal eden çok arkadaşlarımız vardır. Şimdi bunlar yönetim kadrosuna atanmayacaklar mı? Yani haksızlık sayılmayacak mı? Çünkü asil olarak 10–15 yıl görev yapan 1000’lerce arkadaşlarımız vardır. Atanmış ve şimdi bunların durumu ne olacak. Yeni düzenleme olmazsa bunlar müdür olamaz ve müdür haklarından yararlanmayacaklardır.

2- Nüfusa göre D2 gurubunda bulunmaktayız ve kadrolarımızı norma uygun hale getirerek meclisten geçirdik. Ben 26.05.1997 tarihinde başkatip olarak atandım ve 2 yıllık meslek yüksek okulunu bitirdim. Hizmet yılım askerlik vs gibi hizmetlerimin toplamı 12 yıldır derecem 5/3 tür. Ancak 18.04.1999 tarihinde görevde bulunanlardan 2 yıllık yüksek okul bitirenler 4 yıl yüksek öğrenim görmüş kabul edilirler denilmiştir. Bende 2 yıllık bitirdim ve hizmetim 12 yıldır sicilimde sorun yok anladığım kadarıyla atanma şartı taşıdığım kanısındayım. 657 sayılı Kanunun 68/B maddesine göre. Bazı hocalarımız diyorlar atanma şartı 68/B ye göre taşıdığınızdan dolayı görevde yükselmeye gerek yok atana bilirsin. Ama Kont der ‘ deki hocalarıma sorduğumda bunu görevde yükselme sınavı olmadan atama olmaz ancak vekâlet olur demektedirler. Bende şaştım. Ne yapacağız?

3- Biz belediyeler olarak kendi personelimizi atayabilmek için görevde yükselme eğitimi veya sınavını açmak için üst makamlardan izin talep edebilir miyiz? Edebilirsek hangi kurumdan izin alınması gerekiyor?

4- Sayman kadromuz boştur. Şimdi tahsildar arkadaş lise mezunu ve personel olmadığından işi o yürütüyor. Norm kadroya göre bize verilen mali hizmetler müdürü kadrosu adı altında yürütülmesi gerekmektedir. Yani yazı işleri başkâtipti şimdi yazı işleri müdürü veya vekil olması gerekir değil mi? Mali hizmetlerde de aynı şekilde sayman yerine mali hizmetler müdürü veya vekili olması gerekir anladığım kadarıyla. İşte sormak istediğim lise mezunu ve tahsildar kadrosunda bulunan arkadaş görevlendirme mi yoksa vekâlet mi nasıl olacak?

5- Belde belediyelerde personel müdürü olmadığından dolayı personel sicilleri derece kademe ilerleme ve sicillerin takibi hesap işleri mi yürütür yoksa yazı işlerimi yürütür?

Mehmet Şirin ÖZABAY, BAŞKATİP KAVAKBAŞI BELEDİYE BAŞKANLIĞI - MUTKİ / BİTLİS

Cevap

1- Başkâtip ve muhasebeci kadrolarından dolu olanlarının Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik hükümleri açısından daire baş amiri sayılmaları mümkün değildir. Başkâtip ve muhasebeci (sayman, muhasip) kadroları ile yazı işleri müdürü ve hesap işleri müdürü kadroları bu Yönetmelik açısından birbirinin alternatifi olan kadrolar olarak düşünülemez. Çünkü başkâtip ve muhasebeci kadroları görevde yükselme açısından şef kadroları i...