DOĞRUDAN TEMİN, GERÇEKLEŞTİRME GÖREVLİSİ

İHALE İŞLEMLERİ DÖŞEMEALTI BELEDİYESİ 21 NİSAN 2010 ÇARŞAMBA

Soru

4734 sayılı Kanunun (22/d) maddesine göre yapılan doğrudan temin işlemlerinde;

a) Lüzum müzekkeresini imzalayan görevli ile piyasa fiyat araştırması yapan, alınacak malı ya da işi teslim alan ve yapılacak işi gerçekleştiren kişi aynı kişi olabilir mi?

b) Aynı işlemde piyasa fiyat araştırma görevlisi ile işin yapımını kontrol eden gerçekleştirme görevlisi aynı kişi olabilir mi?

c) İşin yapımını kontrol eden gerçekleştirme görevlisi ile işin teslim alınmasını sağlayan kişi aynı kişi olabilir mi?

d) Lüzum müzekkeresi, piyasa fiyat araştırması, harcama talimatını teklif eden yetkili, ödeme emri belgesini düzenleyen yetkili olarak aynı kişi müdürlükte yeterli personel yok ise imza atabilir mi, belediye de yeterli personel var ise imza atabilir mi?

e) 4734 sayılı Kanundaki gerçekleştirme görevlisi tarifi ile 5018 sayılı Kanunun 33 üncü maddenin 2 nci fıkrasındaki gerçekleştirme görevlisi tanımı birbiriyle çelişmekte midir?

Sadrettin KAYA, MEMUR DÖŞEMEALTI BELEDİYESİ - DÖŞEMEALTI / ANTALYA

Cevap

a) 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22 nci maddesinde “Aşağıda belirtilen hallerde ihtiyaçların ilân yapılmaksızın ve teminat alınmaksızın doğrudan temini usulüne başvurulabilir... Bu maddeye göre yapılacak alımlarda, ihale komisyonu kurma ve 10 uncu maddede sayılan yeterlik kurallarını arama zorunluluğu bulunmaksızın, ihale yetkilisince görevlendirilecek kişi veya kişiler tarafından piyasada fiyat araştırması yapılarak ihtiyaçlar temin edilir” denilmiştir. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kont...