İŞÇİNİN İŞE GİRMEDEN ÖNCE KARIŞTIĞI BİR OLAYDAN DOLAYI HÜKÜM GİYMESİ

İŞ MEVZUATI VE İŞÇİLERE YAPILAN ÖDEMELER TEPECİK BELEDİYESİ 4 MART 2008 SALI

Soru

Belediyemiz bünyesinde 15.04.2006 tarihinde işe giren geçici işçi pozisyonunda vizeli olarak çalıştırılan bir işçi arkadaşımız bulunmaktadır. Bu işçimiz 5620 sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına Geçirilmeleri Hakkındaki Kanun gereği şartları taşıması sebebiyle kadrolu işçi olarak atanmıştır. Bu güne kadar da iş akdi devam etmektedir.

Ancak işe geçici olarak alındığı tarihten önce kendisi adli bir olaya karışmış olup mahkemesi çeşitli aşamalardan geçerek 11.01.2008 tarihinde sonuçlanmış ve 19 ay 10 gün mahkumiyet kararı çıkmıştır.

4857 sayılı İş Kanununun 25 nci maddesinin IV-İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki bildirim süresini aşması halinde iş akdi fesh edilebilir denilmektedir.

Belediyemizin bu hususta izleyeceği yol hakkında bilgilendirilmesini arz ederim.

Zafer ZENGİN, Muhasebeci Tepecik Belediyesi - Tavşanlı / KÜTAHYA

Cevap

4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin II bendinin (f) alt bendinde; işçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi, 4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin III bendinde; işçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması,4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin IV. bendinde; işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki bildirim süresini aşm...