İKİNCİ EL ARAÇ ALIMI

İHALE İŞLEMLERİ DOĞANCA BELEDİYESİ 5 MART 2008 ÇARŞAMBA

Soru

Belediyemize 2 inci el eski model bir kamyon almak istiyoruz. 2. el olması nedeniyle aradığımız özelliklerde bulmak zor, ancak şahıslardan bulabiliyoruz. Şahısların da fatura düzenlemesi mümkün değil.

Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğine göre faturasız ödeme yapamıyoruz. Belediyemiz küçük belediye olması nedeniyle yeni araç almamız parasal olarak mümkün değil. 2. el aracı 4734 sayılı Kanunun 22/d maddesine göre alacağız. Bu aracın noter satış belgesini fatura yerine kullanarak ödeme yapabilir miyiz? Aracın bedeli noterdeki satış (kasko) değeri üzerinden ödeme yapılabilir mi?

Adem KESKİN, Muhasebe Yetkilisi Doğanca Belediyesi - Bafra / SAMSUN

Cevap

Alacağınız ikinci el kamyonun satıcısı gerçek usulde vergi mükellefi değil ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 230 ve müteakip maddelerine göre fatura düzenleme zorunluluğu yok ise, kamyonu, sorunuzda belirtilen mevzuat hükümleri kapsamında satın almanız ve bedelini de; Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliği’nin 3 üncü maddesinin (d/3) bendi uyarınca, “ Harcama Pusulası” karşılığı ödemeniz mümkündür.