RUHSAT HARCI

MÜTEFERRİK MUSTAFAKEMALPAŞA 14 MAYIS 2008 ÇARŞAMBA

Soru

1-Belediyemize ait Akarca köyü hudutlarında mevcut Jeotermal kaynağa Belediye olarak ruhsat almamız gerekmektedir. Ancak Ruhsat alacağımız birim 5686 sayılı Kanunun 20 nci maddesine istinaden hazırlanan Yönetmeliğin 18 ve 19.maddelerinde ruhsat harcından ve teminattan bahsettiği için ruhsat harcı ve teminatı yatırmamız gerektiğini söylemektedir. Biz Belediye olarak (5393 sayılı Kanunun 16.maddesi) harç ve teminattan muaf olmamız gerekmez mi?

2-2464 sayılı Kanunun 34,35,36,37,38 ve 39.maddeleri Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisini içermektedir. İlçemizde doğalgaz dağıtımı ve tüketimi yapılmaktadır. Dağıtımı yapılan doğalgaz havagazı olarak değerlendirilip tüketenden havagazı tüketim vergisi belediyece alınabilir mi?

Hakkı TÜRKÜN, Mali Hizmetler Müdürü MUSTAFAKEMALPAŞA - Mustafakemalpaşa / BURSA

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun 16. maddesinde: “Belediyenin kamu hizmetine ayrılan veya kamunun yararlanmasına açık, gelir getirmeyen taşınmazları ile bunların inşa ve kullanımları her türlü vergi, resim, harç, katılma ve katkı paylarından muaftır.” Hükmüne yer verilmiştir.1-Maddeden anlaşılacağı üzere söz edilen muaflık için belediyenin kamu hizmetine ayrılan veya kamunun yararlanmasına açık gelir getirmeyen taşınmazlar için geçerlidir. Gelir getirici bir amaç için jeotermal kaynak ruhsatı alac...