CENAZE ARACININ ADLİ MAKAMLAR TARAFINDAN İL DIŞINA GÖNDERİLMESİ

MÜTEFERRİK BOZKURT BELEDİYESİ 4 HAZİRAN 2010 CUMA

Soru

Yaşanan kuşkulu ölümlerin (evinde ya da arazide ölü bulunan ya da diğer şekillerde) adliyeye intikal etmesiyle birlikte; son zamanlarda bu tür cenazelerin tamamı Adli Tıp Kurumuna gönderilmesi için cenaze aracımızın adli makamlar tarafından il dışına gönderilmesi istenmektedir.

Bizim gibi küçük belediyelerin tek cenaze aracı mevcut olup, araçlarımızda da klima donanımı bulunmamaktadır. Cesedin hijyenik şartlarda taşınamaması, cenaze aracının iki üç gün boyunca bu iş için bağlı kalması, aynı anda ilçede çıkan diğer cenazelere nakil hizmet verilememesi ve belediyemizi de maddi külfet getirmektedir. Bu tür durumlarda; Belediyelerin bu vatandaşlara ait cenazeleri, cenaze araçlarıyla Adli Tıp Kurumuna götürmeleri gibi bir görevleri olup, olmadığı hakkında görüşe ihtiyaç duyulmaktadır.

MEHMET ACAR, V.H.K.İ. BOZKURT BELEDİYESİ - BOZKURT / KASTAMONU

Cevap

19.01.2010 tarih ve 27467 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Mezarlık Yerlerinin İnşası İle Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmeliğin 29 ncu maddesi gereğince cenazelerin kolayca ve usulü dairesinde belediye sınırları içinde nakline nezaret ve bu hususta gerekli cenaze nakil aracı, tabut ve benzeri donanımın temini belediyelerin görevidir. Genel araçların cenaze nakli veya cenaze nakline mahsus araçların diğer amaçlarla kullanılması yasaktır. Bir köyden başka bir yerleşim yerine cenaze...