YAZLIK DÜĞÜN SALONU

İŞYERİ AÇMA ULUS BELEDİYESİ 30 MAYIS 2008 CUMA

Soru

İlçemizde kapalı ruhsatlandırılmış düğün salonu bulunmamaktadır. İlçemiz halkının geneli yaz mevsiminde düğünlerini, okul bahçeleri v.b kurumların açık alanlarında izin alarak yapmaktadırlar. Bu alanların da ilgili kurumlar tarafından kullanımına izin verilmemesi nedeni ile düğünlerini yapacak olan ilçe halkımız büyük sıkıntılar çekmektedirler.

Belediyemizce çaybahçesi olarak ruhsatlandırılan işyerinde, işletme sahibi bu işyerine Yazlık Açık Hava Düğün Bahçesi ruhsatı almak için başvuruda bulunmuştur. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Yönetmelikte adı ve niteliği belirtilmeyen bu işyerinin ruhsatlandırılıp - ruhsatlandırılmayacağı, benzeri sıhhi işyerleri için öngörülen düğün salonlarında aranan şartları taşıdığı, ancak açık alanda düğün yapılacağından yapı kullanma izninin istenip- istenmeyeceği veya hangi kriterlere göre ruhsatlandırabileceğimizi, açık alanlarda yapılacak düğünler için Mülki İdare Amirliğinden izin alınıp-alınmayacağı, bu tür işyerlerinin sıhhi olarak mı, umuma açık istirahat ve eğlence yeri olarak mı değerlendirileceği konusunda yardımcı olmanızı arz ederim.

ENGİN YAMAN, YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ ULUS BELEDİYESİ - ULUS / BARTIN

Cevap

a)İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 6.maddesi gereğince işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerlerinin yetkili idareler tarafından kapatılacağı hükmünden dolayı açık hava düğün bahçesi olarak çalışan işyerlerinin de ruhsat alması gerekir. Yönetmeliğin 9/1 maddesinde “Bu Yönetmelik kapsamına girmesine rağmen adı ve nitelikleri belirtilmeyen sıhhî bir işyerinin açılması halinde, benzeri...