KOLLUK VEYA ZABITA GÖREVLİLERİNCE VERİLECEK CEZA

MÜTEFERRİK KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 18 HAZİRAN 2008 ÇARŞAMBA

Soru

Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun 5 nci maddesinin 1 nci bendi: "Bu Kanunun 2 nci maddesinin birinci ve dördüncü fıkralarında belirtilen alanlarda tütün ürünleri tüketenler ile 3 üncü maddenin ikinci fıkrasına aykırı hareket edenler, 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 39 uncu maddesi hükümlerine göre; ...cezalandırılır." denilmektedir.

Kabahatler Kanununun 39 uncu maddesinde de bu cezaların şikayet üzerine en yakın kolluk tarafından verileceği belirtilmektedir.

Yine Kabahatler Kanununun 38 inci maddesindeki işgal ile ilgili cezai müeyyidelerinde belediye zabıta görevlileri tarafından verileceği hükme bağlanmıştır.

Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunda belirtilen "Bu Kanunun 2 nci maddesinin birinci ve dördüncü fıkralarında belirtilen alanlarda tütün ürünleri tüketenler ile 3 üncü maddenin ikinci fıkrasına aykırı hareket edenler, 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 39 uncu maddesi hükümlerine göre uygulanacak olan cezai müeyyideyi kolluk birimlerinden farklı olarak belediye zabıta görevlilerince de uygulanabileceği yönünde görüşler ve uygulamalara rastlamaktayız.

Uygulamada birlikteliğin sağlanması açısından kanunda kolluk tarafından verileceği açıkça yazılı olan bir cezai müeyyideyi belediye zabıta memurlarınca verilmesi mümkün müdür? (Kabahatler Kanununda kolluk ve belediye zabıta görevlileri olarak ayrı ayrı belirtilmiş olmasına rağmen)

Muhammet ERGİN, Zabıta Denetim Amiri KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ - KOCAELİ / KOCAELİ

Cevap

5326 sayılı Kabahatler Kanununda idarî para cezası verecek birim açıklanırken, bazen sadece kolluk birimi yetkilileri, bazen sadece belediye zabıta görevlileri bazen de kolluk veya belediye zabıta görevlileri birlikte yer almıştır. Dolayısıyla 5326 sayılı Kanunda kolluk birimi yetkilileri tarafından verileceği açıkça yazılı olan bir cezai müeyyidenin belediye zabıta görevlilerince verilmesi mümkün değildir.