VEKÂLET, ENCÜMEN ÜYELİĞİ, MAKTU FAZLA ÇALIŞMA VE PARA CEZASI

MÜTEFERRİK NEBİOĞLU BELEDİYESİ 9 OCAK 2007 SALI

Soru

Belediyemiz 1999 yılında kurulmuş 2934 nüfusa sahip bir belde belediyesidir. Belediyemizde 1 başkâtip, 1 muhasebeci, 1 zabıta, 1 tane de sözleşmeli personel ( tekniker ) bulunmaktadır.

Buna göre;

1- Personel azlığı sebep gösterilerek belediye zabıta memuruna vekâleten de olsa tahsildarlık görevi verilebilir mi?

2- Zabıta memuru encümende üye olarak görev alabilir mi? Belediyemiz zabıta memuru belediye başkanınca encümene seçilmiştir. Zabıta memurunun encümene sunacağı para cezası, işyeri kapatma vb işlemlerde zabıta encümen üyesi olarak imza atabilir mi?

3- Belediye meclisince 2006 yılında zabıta maktu fazla çalışma ücreti olarak 60,00 YTL olarak belirlendi 2007 yılında bir karar alınmadan 60,00 YTL 2007 yılında da ödenebilir mi yoksa yeni bir meclis kararı mı gerekmektedir?

4- Jandarma tarafından kahvehanelerde tutulan tutanaklara göre belediyemiz encümenince ceza kesilmektedir. Kesilen bu idari para cezasının mal müdürlüğüne mi yatırılması gerekmektedir? 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre idari para cezası devlet hazinesine ödenir denilmektedir.

Sadık PORSUK, ZABITA MEMURU NEBİOĞLU BELEDİYESİ - ÇAYCUMA / ZONGULDAK

Cevap

1- Zabıta Personel Yönetmeliğinin 62 nci maddesinde; belediye zabıtası memurlarına, zabıta hizmetleri dışında bir görev yüklenemeyeceği belirtilmişse de Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra belediye personeli 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamına alınmıştır ve bahsi geçen Yönetmeliğin bu Kanuna aykırı hükümlerinin geçerliliğini kaybettiği değerlendirilmesi yapılmaktadır. Kanunun 86 ncı maddesinde de boş kadrolara ait görevlerin lüzum görüldüğü takdirde memurlara vekâleten gördürülebil...