ÇTV BORCU OLAN MÜKELLEFE RUHSAT VERİLMESİ

İŞYERİ AÇMA EMİNÖNÜ BELEDYESİ 1 ARALIK 2009 SALI

Soru

1-Ruhsat müracaatında bulunmuş evraklarını ilgili müdürlüğe vermiş ruhsat harçlarını yatırmış mükellefe ÇTV borcu yüzünden ruhsat verilmemesi mümkün müdür? Mükellefin o borcu cezalı olarak ileride ödeme hakkı yok mu? Ayrıca bahsi geçen iş yerine ait önceki işyeri sahibinin ÇTV borcu yeni mükelleften istenebilir mi?

2- 3572 sayılı Kanun ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe ek olarak ilçe belediyeleri meclis kararı çıkararak bir senelik geçici ruhsat verebilir mi? Verilmiş olan daimi ruhsatları çeşitli nedenlerle iptal ederek (örneğin iskanı olmadığından dolayı veya fazla işgalden dolayı) geçiciye çevirebilir mi?

Sebahattin TURSUN, Zabıta Memuru Eminönü Beledyesi - Eminönü / İSTANBUL

Cevap

1- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde, “İşyeri açmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, işyerlerini bu Yönetmeliğe uygun olarak tanzim ettikten sonra Örnek 1 ve 2’de yer alan durumlarına uygun formu doldurarak yetkili idareye başvurur. Bu Yönetmeliğe göre yapılacak her türlü ruhsat başvurusunda, müracaat sahibine başvuruyu kabul eden görevlinin adı, soyadı ve unvanı ile başvurunun yapıldığı tarih ve saati gösteren Örnek 6’da yer alan alındı belgesi verilir....