İL ÖZEL İDARELERİNDE HARCAMA YETKİLİSİ

BÜTÇE VE MUHASEBE İL ÖZEL İDARESİ 1 NİSAN 2008 SALI

Soru

5302 İl Özel İdaresi Kanunu ve Norm Kadro Çerçevesinde Büyük Şehirlerde Genel Sekreter ve Daire Başkanlığı şeklinde diğer şehirlerde ise Genel Sekreterlik ve Müdürlük şeklinde yapılanma olmaktadır. Bu kapsamda il özel idare bütçesi daire başkanlıkları bazında bütçe hazırlanmaktadır. Durum böyle iken bütçede adlarına ödenek tahsis edilen en üst yetkili harcama yetkisi ve ihale yetkilisidir denilmektedir. Buna göre büyük şehirlerde il özel idaresinin harcama yetkilileri daire başkanları diğer illerde ise müdürler gibi bir sonuç çıkmaktadır.

İl Özel İdarelerinde harcama yetkilisinin büyük şehirlerde ve diğer illerde kimler olabileceğinin bildirilmesini arz ederim.

Metin DURSUN, Mali Hizmetler Müdürü İl Özel İdaresi - Melikgazi / KAYSERİ

Cevap

5302 İl Özel İdaresi Kanununun 46. maddesi ile harcama yetkilisi düzenlenmiştir. Buna göre il özel idaresi bütçesiyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisidir. Bütçe hazırlanırken var olan il özel idare birimleri kurumsal kodlamanın konusu olur ve bütçeyle kendilerine ödenek tahsis edilir. İşte bu şekilde ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst amirleri harcama yetkilisi olarak adlandırılır. Harcama birimleri ise norm kadro cetvelinde ye...