TÜZELKİŞİLİĞİ KALKACAK BELEDİYELER

MÜTEFERRİK CANLI 16 OCAK 2006 PAZARTESİ

Soru

5393 sayılı Belediye Kanununun 11.maddesinde "nüfusu 2000'in altına düşen belediyeler, Danıştay’ ın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine müşterek kararname ile köye dönüştürülür." İbaresine dayanılarak Beldemizin 2000 Yılı nüfus sayımına göre nüfusu 1865'tir. Ancak 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Yasası ile beldemiz Büyükşehir Belediyesine bağlanmış ve Beldemiz bitişiğinde bulunan bir köy mahalle olarak beldemize bağlanmıştır.Bunun sonucu Beldemizin nüfusu 2565 olmuştur.

Belediyemiz 5216 sayılı kanuna göre büyükşehir belediyesi sınırlarına dahil olduğuna göre; 5393 sayılı yasanın 11.maddesi hükmü gereğince Belediyemiz tüzel kişiliğini yitirecek mi yoksa tüzel kişiliğini koruyacakmı bu konuda bizi aydınlatır mısınız? şimdiden teşekkür ederim.

ERCAN GÜLTEKİN, BAŞKATİP CANLI - BAYINDIR / İZMİR

Cevap

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun geçici 2. maddesinin ikinci fıkrasında; büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde kalan ilçelerin büyükşehir ilçe belediyeleri, beldelerin ise büyükşehir ilk kademe belediyeleri haline geleceği, bu belediyeler hakkında bu Kanun ile Belediye Kanununun belediyelerin tüzel kişiliklerinin kaldırılmasına ilişkin hükümlerinin uygulanmayacağı hükmü bulunmaktadır. Bu nedenle, Belediyenizin tüzel kişiliği kalkmayacak, Büyükşehir ilk kademe belediyesi olarak tü...