İNTİFA HAKKI KURULMUŞ YERDE YENİDEN SINIRLI AYNİ HAK KURULMASI

İHALE İŞLEMLERİ KEMERKAYA BELEDİYESİ 22 EKİM 2009 PERŞEMBE

Soru

Belediyemiz 8000 m2 arsa üzerinde imar değişikliği yaparak atıl durumdaki petrol ofisi istasyonu ve müştemilatının güney kısmındaki 3000 m2 arsayı Akaryakıt + LPG tesisi yeri olarak değiştirmiştir.

İmar değişikliği yapılan yer de intifa hakkı tesis edilmiş 8000 m2 alan içerisinde olduğundan yeni Akaryakıt + LPG istasyonu yerde de Petrol Ofisinin 2015 yılına kadar intifa hakkı bulunmaktadır.

İmar değişikliğinden sonra ifraz işlemleri yapıldı, ancak tapuya tescil ettirilemedi. Petrol Ofisi A.Ş. nin izin ve muvafakati istenmektedir.

Belediyemize de belde halkından ve isteklilerden söz konusu yere kendilerinin Akaryakıt +LPG istasyonu yapmak istediklerini ve bu yapım masraflarını tamamen kendilerinin karşılayarak 3000 m2 boş arsayı uzun süreli kiralamak istemektedirler.

Belediyemiz söz konusu yerdeki sorunu ve intifa hakkı hususu ile kiralama konusunu Petrol Ofisi A.Ş. ne 16/06/2009 tarih ve 247 sayılı yazımızla bildirdik.

Petrol Ofisi A.Ş. de bu yazımıza 05/10/2009 tarih ve bila sayılı yazı ile şartlı olarak yanıt vermiş, yazı belediyemize elden ulaştırılmış olup, bu yazıda;

1. Taşınmaz üzerindeki intifa hakkımızın devamı süresince ihaleyi alacak işleticinin Petrol Ofisi A.Ş. amblemi ve bayiliği altında çalışması zorunluluğunun bulunduğunun belirtilmesi,

2. İhaleyi alacak işleticinin Petrol Ofisi A.Ş. ile de bayilik sözleşmesi imzalaması gerekeceği için Petrol Ofisi A.Ş.ninde ihaleyi alacak işleticiye muvafakat etmesi gerektiği hususuna yer verilmesi,

3. İstasyonda Petrol Ofisi A.Ş. standartları doğrultusunda gerekli yatırımların ihaleyi alacak işletici tarafından yapılması,

Kayıt ve şartıyla intifadan kaynaklanan tüm haklarımız saklı kalmak üzere istasyonu işletecek kişinin belirlenmesi amacıyla belediyece ihalenin yapılarak istasyonun kiraya verilmesine muvafakat ettiğimiz hususunu bilgilerinize arz ederiz demişlerdir.

Belediye Başkanımız da bu yazıya dayanarak yukarıda anılan söz konusu yeri 29 yıllığına 2886 sayılı Yasanın 51/g maddesine göre sınırlı ayni hak tesis edilmek üzere hemen kiraya vermek istemektedir.

Belediye çalışanları olarak bizler de tapuda intifa hakkı kurulu yerin tekrar sınırlı gayri ayni hak tesis edilmek üzere ihaleye çıkamayacağını, öncelikle intifa hakkının kaldırılması veya 2015 yılına kadar Petrol Ofisi A.Ş. ile kiracının anlaşması gerektiğini,

Şartnamelere ve ilanlara Petrol Ofisi A.Ş. nin şartlarının konulamayacağını ve şartlar oluştuğunda ihalenin açık veya kapalı teklif usulüyle yapılacağını önermekteyiz, ancak başkan bunda belediyenin menfaati var diyerek yukarıda anlatıldığı gibi taliplisine ihale etmek istemektedir.

Bu durum karşısında Mali Hizmetler Müdürü ve Yazı İşleri Müdürü olarak encümende olduğumuzdan ihale sürecine katılmak istemiyoruz. Katılırsak hukuki sorumluluğumuzun olup olmayacağı konusunda bize ve belediyemize yardımcı olmanızı arz ederiz.

SERDAL ÖZKAN, YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ KEMERKAYA BELEDİYESİ - BOLVADİN / AFYONKARAHİSAR

Cevap

İntifa hakkı devam eden bir yerde yeniden sınırlı ayni hak kurulması mümkün değildir. Söz konusu yerin ihaleye çıkarılması durumunda gerekçenizi belirtmek suretiyle ihale kararına katılmayabilirsiniz. İhale kararına katılmanız durumunda ileride doğabilecek tazminat ödemelerinden sorumlu olabilirsiniz.