BAZ İSTASYONLARINA YAPI RUHSATI

İMAR VE GECEKONDU SAHİLKENT BELEDİYESİ 22 EKİM 2009 PERŞEMBE

Soru

13.10.2009 tarih ve 27375 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesinin 01.10.2009 günlü kararına göre; 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanununun Ek 35’inci maddesinin; “Elektronik haberleşmeyle ilgili alt yapı oluşumunda kullanılan direk, kule, kulübe, konteynır, anten, dalga kılavuzu, enerji nakil hattı, alt yapı niteliğindeki tesisler gibi her türlü taşınır, taşınmaz mal ve teçhizat, kanun hükümlerine ve Kurum tarafından çıkarılan yönetmeliklere uygun olarak kurulmak ve Kurumdan gerekli izin, ruhsat veya sertifikaları almak şartıyla, 3194 sayılı İmar Kanunu ve İmar Kanununa dayanılarak çıkarılan yönetmeliklerde belirtilen yapı ruhsatiyesine ve yapı kullanma iznine tâbi değildir.” maddesinin yürürlüğü durdurulmuştur.

Bu uygulamaya göre Baz istasyonu kurulabilmesi için firmalar yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi almak durumundalar. Belediye arazisinin üzerinde mevcut olan baz istasyonu için biz firmadan yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi isteyecek miyiz? Eğer istenecek ise, almadıkları taktirde mevcut sözleşmemiz olmasına rağmen (sözleşme 26.06.2011 tarihine kadardır) sözleşmeyi fesh ederek baz istasyonunun kaldırılmasını sağlayabilir miyiz?

Özlem BÜYÜK ÇAĞLAYAN, V.H.K.İ. Sahilkent Belediyesi - Finike / ANTALYA

Cevap

Belediyeniz arazisi üzerinde mevcut baz istasyonu 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu’nun Ek 35’inci maddesi yürürlükte iken yapıldığından yapı ruhsatiyesine ve yapı kullanma iznine tâbi değildir. 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 153’üncü maddesine göre; anayasa mahkemesi tarafından verilen iptal kararları geriye yürümez. Bu nedenle baz istasyonundan yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi istememeniz gerekir. Sözleşme bitiminde söz konusu baz istasyonunu kaldırtabilirsiniz.